От х:

Днес в x:

Учени уточняват основните причини за наднорменото тегло

Изследователи от САЩ, Канада и Дания установяват, че причината за затлъстяването може да не е преяждането, а консумацията на бързи въглехидрати.

През последните години са направени много открития, за да се разбере биологичната основа на затлъстяването, според тяхната работа, публикувана в American Journal of Clinical Nutrition. Например, науката е установила, че гените са отговорни за наднорменото тегло в не повече от 20% от случаите. Останалите причини за затлъстяването трябва да се търсят в начина на живот на човека.

През изминалия век в науката са се утвърдили две основни виждания за причините за затлъстяването. Първото от тях - моделът на енергийния баланс, предполага, че съвременният човек просто не успява да изразходва енергията, получена от висококалорични храни, което води до образуването на телесни мазнини.

Според втория модел (въглехидрати-инсулин), решаващ е метаболизмът. Бързоусвояемите въглехидрати, действащи чрез инсулина и други хормони, причиняват повишено складиране на мазнини. В своята работа учените са проучили и описали подробно втората схема.

Потреблението на храни с висок гликемичен индекс - бял хляб, картофи, сладкиши, печени изделия, захар и фастфуд, нараства по целия свят, отбелязват изследователите. Тези бързи въглехидрати предизвикват отделянето на големи количества захар в кръвта. Тялото започва интензивно да произвежда инсулин, което води до намаляване на производството на хормона глюкагон, който е отговорен за усвояването на глюкозата от мускулите.

В резултат на това излишната енергия се прехвърля към мастните клетки, докато мускулите и мозъкът, напротив, страдат от "недохранване". Тези органи активират чувството на глад, карайки човек да яде повече от необходимото.

Ефектът от това също е забавяне на метаболизма - по този начин "гладуващото" тяло се опитва да спести енергия. В резултат на това натрупването на мазнини се увеличава още повече.

Авторите на изследването призовават за преосмисляне на стратегията за борба със затлъстяването. Вместо да се ограничава човек в количеството храна, просто трябва качествено да се промени диетата му.

Коментари в сайта

Последни новини