От х:

Днес в x:

Гешев атакува пред Конституционния съд изслушване на главния прокурор в парламента

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се появи в парламента на заседание на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси. Той се се яви с екипа си в Народното събрание, за да бъде изслушан в Комисията по конституционни и правни въпроси.

Преди да влезе в залата, той заяви, че утре или в понеделник главният прокурор ще внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на член 24 от Правилника за дейността на Народното събрание, по силата на който той трябва да се явява през 3 месеца пред правната комисия

Иван Гешев се обоснова със следните мотиви:

"В българското Народно събрание може да бъде поканен българският главен прокурор от българското НС. Постоянните комисии, каквато е и правната комисия, осъществяват парламентарен контрол и по отношение на съдената власт е недопустим съдебният контрол. Това е така, защото нееднократно конституционните съдии са посочили, че това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите".

Иван Гешев заяви, че е възмутен от полицейското насилие по време на миналогодишните протести, но не може да коментира нищо повече, защото няма нито задълженията, нито правомощията да контролира досъдебни производства.

"Аз по същество тях не мога повече да коментирам повече от това, което ви казах и ще ви кажа защо. След конституционната реформи от 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат Христо Иванов, се промени Законът за съдебната власт. Оттогава българската прокуратура не е централизирана. И аз като главен прокурор правя едно основно нещо - аз съм административен ръководител на административните ръководители и не отговарям за конкретната работа на конкретни прокурори, още по-малко по конкретни съдебни производства".

Иван Гешев отказа да коментира назначаването в Бюрото за защита на свидетели под негово подчинение на Андон Андонов - едно от главните действащи лица от видеозаписа с полицейско насилие.

Гешев заяви още, че „се забавлява“ с изявленията на Бойко Рашков, от които по думите му „обикновено нищо не е вярно“.

До последно сигналите от прокуратурата бяха, че Иван Гешев няма да се яви в парламента. Във вторник на извънредно заседание на Народното събрание беше гласувано решение, по силата на което той до 20 август трябва да представи доклад за полицейското насилие.

Междувременно прокуратурата съобщи, че Иван Гешев е внесъл в НС доклад за дейността на Бюрото по защита при главния прокурор по прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ру
    Рупор и папур
    7 -15
    22:14, 19 авг 2021
    И на изслушването Христо лодкаря се скри като тахт... Виж коментара
  • 2
    ¢
    ¢
    13 -2
    20:00, 20 авг 2021
    Корумпираното лекенце гешко се отчита само пред сокола и дебелия.
  • 3
    По
    Порчо
    2 -1
    12:29, 21 авг 2021
    България е парламентарна република и ако Народното събрание не може да накара който и да е в нея да отговаря на въпроси и да даде отчет по определени въпроси, то за какво говорим!
    Нали когато се правят и променят закони, което става в Народното събрание, народните представители трябва да имат информация от първа ръка, за да се избегнат глупости и простотии, с каквито Винету и мафията му напълниха законите във всички направления на правото.
Последни новини