От х:

Днес в x:

Министър Рашков: Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд

Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на Специализирания съд. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушване, поискано от ГЕРБ-СДС, относно твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани.

Вие искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам имената, само че сте сбъркали името, аз не се казвам Цветан Цветанов, коментира Рашков и посочи, че законът не позволява разгласяването на такава информация.

От ГЕРБ-СДС поискаха Рашков да даде информация кои са политиците и гражданите, които са били подслушвани неправомерно. Председателят на групата Десислава Атанасова определи темата като "предизборна пушилка" и отбеляза, че проверките не са установили нито един от кандидатите, президентът, вицепрезидентът, служебният министър-председател и лидери на партии да са подслушвани. От ГЕРБ-СДС изразиха готовност дори за закрито заседание.

Интересно как само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС-та, а седящите до тях политици донесоха готови материали в МВР, каза Рашков.

Министърът коментира, че МВР, ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" и ГД "Национална полиция" са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация. Имената, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани, посочи той. По думите му, не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работили на изнесени точки за мониторинг.

Всички искания на прокурорите от специализираната прокуратура са изготвени в нарушение на Закона за СРС от самите оперативни работници от тези служби, а не от наблюдаващ прокурор, отбеляза Рашков.

Той посочи, че само в една справка има споменати, че са наблюдавани 19 лица. Рашков каза, че правното основание за използване на СРС е престъпление против републиката. Само на това основание, ако погледнете обективно, ще решите сами, че сме изправени пред нарушение на процедурите на закона за СРС, тъй като основанието е негодно - такова престъпление не е извършено, коментира министърът. Той отбеляза, че при една чувствително по-изострена политическа конфронтация, когато този парламент е бил обсаден през 2014 г., такива дела не са били образувани. По думите му, тогава прокуратурата не е образувала дела за "събаряне на републиката", сега обаче протестите в центъра на София са квалифицирани точно така.

Рашков съобщи, че проверката, която е назначил незабавно след формирането на служебния кабинет, е към своя край и голяма част от фактите вече са установени. Той отбеляза, че МВР е изследвало всички документите, които е могло да види и са преминали през ведомството. Естествено, че една голяма част от тях са били унищожение в периода след встъпването в длъжност на служебния кабинет и това е доказано по категоричен начин, не само от камерите, но и от информация от самите служители в министерството, коментира Рашков.

Вътрешният министър каза, че ще предостави всички материали, включително и секретни, на съответната ресорна парламентарна комисия. По думите му, това е единственият начин да се стигне до край в изследването на тези процедури, по които са подслушвани, наблюдавани, проследявани лица, за които няма никакви данни да са извършили каквото и да е престъпление.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Фп
    фп
    1 0
    18:46, 28 юли 2021
    Този доказва с лекота, че "милиционер" е обидно прозвище...
  • 2
    Ко
    Колю Петров
    1 -1
    20:44, 28 юли 2021
    От комунист по лошо нещо е само смъртта.
  • 3
    Ух
    Ухото
    1 0
    08:12, 29 юли 2021
    Стотици граждани са били подслушвани с разрешение на съда и това е проблем? Ако една държава не може да подслушва законно каква държава е и за какво изобщо са ни всичките тези служби, които могат да подслушват?

Още новини

Последни новини