От х:

Днес в x:

Най-малко 120 души загинаха при опустошителните наводнения в Европа

Изображение 1 от 2

    Най-малко 120 души загинаха при опустошителните наводнения, които сполетяха части от Европа.
    Потвърдените жертви в Германия са 103, предаде Ройтерс.

    Операциите по издирване на оцелели продължават, след като наводненията превърнаха живописни пейзажи и градове с историческо значение в западната част на страната в разруха, отбелязва ДПА.

    Поройни валежи и наводнения причиниха разрушения тази седмица на градове и села в Западна Европа, включително в части от Франция, Швейцария, Люксембург и Нидерландия. Най-тежко засегнатите райони са Западна Германия и Източна Белгия.

    Има опасения, че с оттичането на водата ще бъдат намерени телата на още загинали.

    Около 900 войници помагат на спасителните екипи в Германия. Пътища и железопътни линии са наводнени, което затруднява работата на спасителите.

    Наводненията в Западна Германия оставиха 114 хиляди домакинства без електричество.

    По време на визитата си във Вашингтон германската канцлерка Ангела Меркел нарече наводненията "трагедия" и обеща да бъде оказана необходимата помощ на пострадалите.

    Смъртоносните наводнения изведнъж поставиха борбата с климатичните промени в центъра на предизборната кампания за парламентарните избори в Германия през септември.

    Политически лидери използваха случая, за да призоват нацията да обърне по-сериозно внимание на предизвикателствата, които носи със себе си глобалното затопляне.

    Лидерът на Християндемократическия съюз Армин Лашет заяви, че за безпрецедентните наводнения и проливните валежи е отговорно глобалното затопляне. "Ще се сблъскваме с подобни събития отново и отново и това означава, че ще трябва да ускорим мерките за защита на климата, защото климатичните изменения не са ограничени в рамките на една страна", каза Лашет, който е и регионален премиер на провинция Северен Рейн - Вестфалия, където наводненията отнеха живота на десетки хора.

    Президентът Франк-Валтер Щайнмайер каза в извънредно обръщение, излъчвано по телевизията, че планира да посети пострадалите от наводнения райони в Западна Германия.

    Жертвите от наводненията в Белгия достигнаха 23 в обедните часове днес, съобщиха местни медии. Много хора все още се водят изчезнали, се отбелязва в информациите, без да се посочват числа.

    Над 20 000 домакинства са без ток. Крал Филип и кралица Матилда са се отправили към най-засегнатите места в района на Лиеж, за да подкрепят морално оцелелите.

    Досега три държави от ЕС са откликнали на призива за съдействие, съобщи Европейската комисия. Франция, Австрия и Италия са изпратили техника и подкрепления, възможно е и други страни да се присъединят, допълни говорител на комисията.

    Белгия задейства механизма на ЕС за гражданска защита вчера, след като поройни дъждове, продължили 2-3 денонощия, заляха югоизточните части на страната. Щетите засега не може да се оценят, но организацията на местните застрахователи успокои, че обезщетяването ще започне веднага, дори преди да са изготвени и груби оценки на загубите. Според синоптици наблюдаваното природно явление се случва веднъж на сто години.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини