От х:

Днес в x:

Ким Чен-ун обяви "критичен случай" в здравеопазването на КНДР

Ким Чен-ун съобщи за "критичен случай" в областта на здравеопазването на КНДР. Той каза, че това може да доведе до криза в сигурността на страната, съобщи корейската държавна агенция.

"Високопоставени служители ... пренебрегнаха реализацията решенията на партията, която реши да предприеме организационни, институционални, материални, научни и технически мерки във връзка с глобалната здравна криза. По този начин те предизвикаха сериозен инцидент, създавайки кризисна ситуация, която доведе до тежки последици при осигуряването на сигурността на държавата и гражданите", каза Ким Чен-ун по време на заседание на Политбюро на Централния комитет на Корейската работническа партия.

Липсата на професионализъм и небрежност на персонала са "основните фактори, които възпрепятстват и създават пречки за изпълнението на важните задачи, поставени от партията", каза севернокорейският лидер. Франс прес също съобщава, цитирайки държавни медии в Северна Корея, че лидерът на КНДР е заменил няколко високопоставени служители.

Не се уточнява за какъв "критичен случай". AFP и AP цитират мненията на анализатори, които смятат, че това се дължи на разпространението на коронавируса. Северна Корея затвори границите си в началото на 2020 г., за да предотврати появата на COVID-19 в страната. Все още не е известно дали в КНДР има случаи на заболяването.

В началото на април Ким Чен-ун призна възможността за мащабен глад в страната. Един от най-важните фактори за влошаването на ситуацията в КНДР беше рязкото намаляване на търговията с Китай поради затварянето на границите.

На снимката от четвъртък, 17 юни 2021 г., предоставена от правителството на Северна Корея, лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун говори по време на срещата на Работническата партия в Пхенян, Северна Корея. С разбити сърца севернокорейци се тревожат със сълзи от "изнемощялия поглед" на лидера Ким Чен-ун, цитират държавните медии местен жител, в понеделник, 28 юни - рядък случай на признаване на чуждестранните спекулации за отслабването му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини