От х:

Днес в x:

Мистериозна спирала в небето притесни хората на тихоокеански острови

Изображение 1 от 3

    Странното явление е наблюдавано над югозападните острови в Тихия океан.

    Спиралата нараствала няколко секунди и след това просто изчезнала в нощното небе. Необичайната гледка притеснила местните жители. Снимки на спиралата бързо се разпространили в социалните мрежи.

    Някои са сравнили мистериозната спирала с портала от филма „Доктор Стрейндж“, но, разбира се, това не може да е вярно. Експертите се заели с изучаването на явлението.

    Оказало се, че в спиралата няма нищо фантастично. Причината за появата й е ракета, по-точно нейното гориво. Астрономите установили, че това е китайска ракета Long March 2C, изстреляна на 18 юни.

    "Спиралата възниква, когато ракетата "поклаща" при полет, изхвърляйки гориво. Тъй като фигурата е в космоса, където няма въздух, който да разваля формата й, спиралата може да се вижда в небето дълго време. На Земята вятърът би я разпръснал или деформирал много по-бързо", обясниха учените.

    Експертите отбелязват също, че жителите на тихоокеанските острови наблюдават подобно явление поне за втори път. Предишният беше на 7 май заради друга китайска ракета.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини