От х:

Днес в x:

Народно читалище "Съзнание 1922" отбелязва 99-годишнина

С голяма сборна изложба на пернишки художници, озаглавена "Прегръдка", читалище "Съзнание-1922" отбелязва 99 години от съществуването си, съобщи читалищният секретар Ани Савова.

Културната институция била създадена на доброволни начала от 22-ма жители на тогавашното село Мошино, сега квартал на Перник. За кратко е била преименувана в "Розова долина", но от 1936 г. читалището върнало отново името си "Съзнание-1922". Запазен е печатът от 1922 г., който се ползва и днес, каза Савова.

Сега читалището има 150 членове. Разполага със зала с 248 места, която е най-голямата в района, значителен библиотечен фонд, богата колекция от картини на художници. Читалището има две танцови формации - "По мошински" и "Байрактаре", също и кръжок "Сръчни ръце", и дискусионно студио "Родолюбие". Към институцията функционира галерия "Марин Гогев". Тя е място за изложби, литературни вечери, концерти и други културни изяви.

Читалището работи по проект за интерпретиране на балканското фолклорно наследство по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини