От х:

Днес в x:

Топ 10 места, които да посетите в Халкидики

Лятната почивка е време за мързелуване. Край морето. За предпочитане с нещо приятно за пиене и четене под ръка. Но какво да правите, когато все пак се уморите да мързелувате? Когато почивате на Халкидики, имате чудесни възможности да се разнообразите. Повечето от тях са малки и не изморяват - идеалният вариант да прекарате няколко часа, да научите нещо ново, да си купите традиционни сувенири, да релаксирате и въобще - да смените пейзажа и да натрупате нови приятни спомени.

1. Сарти

Сарти, на Ситония, е чудесно място за ваканция. В него има всичко - приятен, 3-километров пясъчен плаж с международен сертификат за чистота Син флаг, още няколко приятни плажа наоколо и разнообразни възможности за настаняване. Но това не е всичко. Пешеходни маршрути пресичат планините, които заобикалят тихото Сарти, и дават възможност да опознаете тази част на Ситония по начин, който убягва на повечето туристи, с изненадващите гледки на извори, стара мелница, вековни дървета.


 

2. Порто Куфо

Да се откроиш сред плажовете на Халкидики не е лесно, но един плаж на Ситония успява да го постигне. Порто Куфо (Глухото пристанище) не случайно се нарича така. Врязан дълбоко сред извисяващите се планински възвишения, заливът е скрит от морето. Единствената му връзка с морския простор е тънката ивица вода, притисната между стръмните склонове. Когато сте на Порто Куфо, усещането е, че се намирате в планинско езеро - тъмно, спокойно, солено, не на метри от морето. Около водите на залива се простира приятен пясъчен плаж, а наоколо ще откриете симпатични хотели и отлични таверни.


 

3. Света гора

Единственото място от нашата класация, което не можете просто да посетите за няколко часа. Света гора изисква подготовка. А когато пристигнете в нея, се потапяте в атмосферата, традициите и начина на живот на един отдавна изчезнал свят.

Монашеската република на Света гора се появява на Атон, най-източния "ръкав" на Халкидики, през IХ в. И днес нейните обитатели се придържат към средновековната монашеска традиция и налагат строги правила за посещение. В пределите на републиката се допускат само мъже, които са кандидатствали за виза и са били одобрени.

Стегната между водите на Беломорието и извисяващите се склонове на Атон, монашеската република се състои от 20 манастира - 17 гръцки и 3 на други нации, сред които и българският Зограф. Създадени преди векове, всеки от тях има своя история, облик и забележителности. Повечето се крият зад високи крепостни стени - необходимост, наложена във времената на чести нападения и пиратски атаки. Зад тях откривате пищно изписани църкви, наситена религиозна атмосфера, стремеж към самовглъбяване. Дори времето в Атон следва собствен ход - монашеската република все още измерва часовете по византийски маниер.

Зографският манастир е притегателна точка за всеки български поклонник на Атон. Основан през 919 г., той е един от най-големите светогорски манастири и съхранява ценни свидетелства за българската история, включително черновата на "История славянобългарска".

Атонската монашеска република е и паметник на световното наследство на ЮНЕСКО.


 

4. Урануполи

Онези, които не разполагат с времето и възможността да посетят Света гора, разполагат с приятна алтернатива. По тихите улички на Урануполи, последното градче преди границите на монашеската република, ви чакат спокойни къщи за гости, отлични ресторанти и няколко приятни плажа.

Могъщата кула, която се извисява на пристанището, е най-голямата и добре запазена сграда от този вид на Халкидики, и е строена в продължение на векове. Основите и първият ѝ етаж били изградени през ХI-ХII в., останалата част е от времето на османското владичество (1585 г.), а интериорът е основно ремонтиран през ХIХ в. Днес в нея има музей.

Оттук можете да вземете корабче, което да ви отведе на няколкочасов круиз покрай западния бряг на Атон - отлична възможност да видите, макар и отдалеч, някои от прочутите манастири.


 

5. Амуляни

Халкидики ни позволява да вземем най-хубавото от почивката в Гърция, без да се качваме на ферибот. Но когато ни се прииска островно пътешествие, винаги можем да посетим Амуляни. Бреговата ивица на острова е осеяна с чудесни плажове и и заливчета, където да се гмуркате и да се радвате на слънцето и водата. Местните ресторанти са отлично място за дълъг обяд на сянка край морето, а ако искате да изследвате още - посетете близките острови Дрения (Магарешките острови).


 

6. Античната Стагира

В Гърция трудно може да се намери място, където да не се е родила някоя забележителна историческа личност. Халкидики не прави изключение. Тук, в античния град Стагира на източното крайбрежие на полуострова, през 384 г.пр.Хр. се е родил Аристотел, един от бащите на западната философия. Развалините на Стагира днес са симпатична туристическа забележителност. Разположени на малък, живописен полуостров вдаден в синьото море, те съхраняват крепостна стена и останки от жилищни и обществени сгради. Край близкото село Стагира ви очаква и "Парк Аристотел", може би единственият тематичен парк в света, посветен на философ. В него ще намерите експериментални инструменти, описани от Аристотел - като компас, оптични дискове, параболични рефлектори и много други. Чудесно място, на което научавате нови неща, докато се забавлявате.


 

7. Каналът през Касандра

Когато пътувате към Касандра, най-западния "ръкав" на Халкидики, спрете при Неа Потидея. Тук ви чака инженерно съоръжение, което наглед изглежда като прищявка - канал, който превръща Касандра в остров. До неотдавна обаче, каналът при Неа Потидея играел огромна роля за живота на местните хора. Той съкращавал значително дългото и понякога опасно пътуване по протежението на ръкава. Смята се, че за пръв път земята тук е била прокопана през II в.пр.Хр., когато римляните установили контрол върху региона.

В действителност, първият канал на Халкидики е построен много по-рано - и на съвсем друго място. През V в.пр.Хр., когато персийският цар Ксеркс тръгва да покори Гърция, бурните вълни край Атон погубват голяма част от флотата му. Разгневен, царят заповядал на армията си да прокопае канал в основата на "ръкава". Каналът отдавна се е затлачил, но останките му личат ясно край Неа Рода.


 

8. Традиционното селце Арнеа

Бягство в прохладата на планината - когато се уморите от слънцето и морето, помете към Арнеа. Традиционното селце от каменни къщи и тихи улички се намира високо сред склоновете на планината Холомонас, и ви предлага спокойствие, живописни пейзажи и възможността да изпиете едно кафе или да се наобядвате в приятна таверна, без да сте заобиколени от тълпи туристи. Не пропускайте Музея на тъкаческото изкуство, посветен на прочутата местна тъкачка Хариклея Димитракуди, и си купете най-хубавите сувенири - домашен мед, сладко, вино, ципуро.

9. Горещите минерални извори Лутра в Агия Параскеви

Да, скъпите хотели на Халкидики имат спа центрове. Но ако искате по-различно преживяване или просто сте избрали друг вариант за нощувка, горещите минерални извори Лутра в Агия Параскеви, на Касандра, са вашето място. Разположени на полуостров с гледка към морето, те предлагат пълната гама от спа процедури, които изцеляват тялото и душата, и зареждат с енергия.


 

10. Светилището на Зевс-Амон и Дионис

Почиващите на Касандра ще открият малка и любопитна забележителност в Калитея - останките от антично светилище, посветено на три божества. Първите богомолци започнали да се събират тук през VIII в.пр.Хр., за да се молят на Дионис в малка пещера. Четири века по-късно, тук бил издигнат храм на Зевс-Амон - божество, което съчетавало чертите на върховните божества на гърците и египтяните, и имало оракулски способности. В добавка, в светилището бил почитан и богът на здравето Асклепий. Развалините, които виждате днес, са останки от голямо преустройство от II в.сл.Хр.


 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини