От х:

Днес в x:

Съдът потвърди 3000 лв. глоба за брокониер, хванат с мрежи край яз. „Ивайловград“

Глоба от 3000 лева, наложена на Йордан Каракехайов от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Хасково, беше потвърдена от Районния съд в Харманли.

Мъжът от Маджарово е бил заловен с 4 чувала хрилни мрежи с обща дължина 400 м, при проверка на 12.11.2020 г. в 18:30 ч. край язовир „Ивайловград“, в землището на маджаровското село Малки воден. Мрежите били открити в автомобил Фолксваген Пасат.
Нарушителят,заявил пред инспекторите от ИАРА, че той е управлявал лекия автомобил, както и че хрилни мрежи са негови. Така бил съставен акт, който Каракехайов е оспорил в съда. Припомняме, че актът е бил съставен от двама служители на ИАРА-Хасково, единият от които началникът на структурата в областния град Костадин Костадинов. Месеци след случая той беше освободен от длъжност, а по-късно възстановен.

По делото е свидетелствал зам.-кметът на община Маджарово, чиято собственост била колата и е присъствал на ситуацията.

Съдия по делото в Районния съд в Харманли е била Минка Китова. Тя е преценила, че по същество жалбата е неоснователна. Спазена е изцяло административната процедура по съставяне на Акта и издаване на обжалваното Наказателното постановление. Съдия Китова е преценила, че е налице извършено административно нарушение от страна на Каракехайов, тъй като в тъмнозеления Фолксваген Пасат са били превозени 4 чувала хрилни мрежи с обща дължина 400 м, за което не е притежавал разрешително за стопански риболов.

Разпоредбата на чл. 39а, ал. 2 от Закона за рибарството и аквакултурите забранява превозването на мрежени риболовни уреди, без разрешително и без регистрация по реда указан в ЗРА“.

“На нарушителя е наложена санкция в максимален размер, която кореспондира с обстоятелството, че на лицето са издавани още четири наказателни постановления за нарушения на ЗРА през годините, т. е. не се касае за единичен случаи, а за системност в поведението на дееца”, пише в решението на Темида.

Така Районният съд в Харманли е потвърдил наложената глоба. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

Последни новини