От х:

Днес в x:

Партиите ще могат да похарчат по 3 млн. лв. за изборите

ЦИК със свое решение определи размера и реда за получаване на средствата, с които партиите и коалициите ще финансират предизборните си кампании.

Партиите, регистрирали кандидати, могат да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Общият размер на финансирането на предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. не може да надхвърля:

  • 3 000 000 лв. за партия и коалиция;
  • 200 000 лв. за инициативен комитет.

В общия размер на средствата, които партиите, коалициите и инициативните комитети имат право да разходват за предизборната кампания, се включват всички източници.

Разходваните средства за други видове избори през календарната 2021 г. не се вземат предвид.

Забранява се получаването от партии, коалиции или инициативни комитети във връзка с предизборната им кампания на:

  • Анонимни дарения под каквато и да е форма. По смисъла на параграф 1, т. 1 от Закона за политическите партии "анонимни дарения" са даренията, при които самоличността или фирмата на дарителя са запазени в тайна по отношение на трети лица.
  • Средства от юридически лица и от еднолични търговци.
  • Средства от чуждестранни физически лица.
  • Средства от религиозни институции.
  • Средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

Изброените нямат право да предоставят във връзка с предизборната кампания движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма.

Забранява се безплатното използване на публичен административен ресурс във връзка с провеждането на предизборната кампания. "Публичен административен ресурс" по смисъла на параграф 1, т. 18 от ДР на ИК са бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи - държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, държавните и общинските предприятия.

В случай че общият размер на дарението от едно физическо лице или юридическо лице, или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата, дарителят представя декларация по образец за произхода на дарените средства.

Когато общият размер на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, надхвърли една минимална работна заплата, той представя декларация по образец за произхода на средствата.

Финансирането на приходите и разходите, свързани с предизборната кампания на стойност над 1000 лв., се извършва по банков път.

Коментари в сайта

Последни новини