От х:

Днес в x:

Бившата шефка на НАП щяла да понесе отговорност за изтеклите данни, ако е IT специалист

Ако бях IT специалист и имах достатъчно експертни познания да контролирам този бизнес, бих го направила. Изисквала съм непрекъснато доклади. За съжаление, когато дойдоха специалистите от ГДБОП, от ДАНС, се установи, че има много пропуски. Бяха сменени ръководители на две звена.

Това отговори пред бТВ бившият шеф на НАП Галя Димитрова на въпрос трябвало ли е да понесе отговорност, след като данните на над 5 млн. българи изтекоха. В петък тя беше уволнена и на нейно място беше назначен Румен Спецов.

Димитрова обясни, че официално не е уведомена за мотивите за освобождаване й – "нито по телефона, когато министърът ми съобщи, нито в решението на МС. Той ми каза, че считано от петък ще бъда освободена на база на данните, които съм предоставила", каза още тя.

"Никой не е застрахован от злонамерения умисъл на престъпните хора. Доказват го пробивите във ФБР, Фейсбук, големи банки. Имахме тестове на системата, но не по всички посоки", обясни Димитрова.

Според нея не е важно защо не е прекъснала отпуската си, а е по-важно, че за да може един ръководител да изпълнява функциите си, не е необходимо да е на бюрото си. "Бях в непрекъсната връзка с моите колеги", добави Димитрова. "Сигурна съм, че има хора, които са считали, че трябва да се върна, но обстоятелствата бяха такива, че това нямаше как да стане. Не бях в София и не на почивка", категорична е бившата шефка.

Относно увеличението на заплатите в НАП и раздадените 30 млн. лева на служителите (средно по 4000 лева на човек - бел. ред.) Димитрова заяви, че във възнагражденията има два елемента – основна заплата и бонус. "В рамките на епидемията НАП се справи блестящо", посочи тя, но не поиска да каже какъв бонус е получила. 

За падналите в съда запори на фирми на Васил Божков, Димитрова лаконично отговори, че е специфично и п рактиката на съда е разнопосочна.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини