От х:

Днес в x:

15 °C

Интерактивна изложба „Народна астрономия и метеорология” представят в Димитровград

  Регионалния етнографски музей - Пловдив и Исторически музей - Димитровград, представят интерактивната изложба „Народна астрономия и метеорология” в бригадирския град. Изложбата ще бъде открита на 12.05.2021 г. от 17.30 часа в изложбената зала на Историческия музей.

  Изложбата илюстрира народните представи за звездното небе, слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните или природните явления.

  Етнографският музей съхранява народната материална култура, но също така пази народните традиции, вярвания и обичаи, като ги представя по актуален и интерактивен начин. Тук можете да откриете светогледа на предците ни като усетите мъглата като Змей, бълващ дим от ноздрите си; да видите как на Гергьовден всяка капка става на жълтица; да срещнете Голямата мечка и да научите много интересни методи за познаване на времето по природни явления, растения и животни; да се научите как се правят гадания и магии; да преоткриете съзвездията по интерактивен макет на северната небесна полусфера; да се забавлявате с гатанки, приказки, и още много други.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Последни новини