От х:

Днес в x:

На Томина неделя отново се боядисват яйца и се раздават за душите на умрелите

Томина неделя е първата неделя след Великден, наричана още Светла или Празна неделя. С нея завършват Великденските празници. Неделята е Томина по името на Свети Тома с прозвище Неверни – един от дванайсетте ученици на Христос.

Една седмица след Възкресението Църквата възпоменава появяването на Господ сред Своите ученици. Сред тях не е бил само апостол Тома. Когато научава от другите апостоли за Възкресението на Иисус, той невярващ казва: “Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите и не туря пръста си в раните от гвоздеите и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.” Иисус му се явява, а апостол Тома поставя ръка в ребрата Му, и върху ръцете Му и възкликва: “Господ мой и Бог мой!”. Иисус Христос му отвръща с думите: “Блажени, които не са видели и са повярвали.” По-късно, според преданието, апостол Тома проповяда Христовата вяра в Сирия, Персия и Индия. Там в една планинска пещера се смята, че е гробът му.

На Томина неделя не се работи на полето и не се започва тежка работа. На този ден се боядисват яйца за втори път и се раздават за душите на починалите. Денят се нарича още Великден на умрелите. Имен ден имат Тома, Томислав, Томислава.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини