От х:

Днес в x:

38 °C

Липсата на внос повиши агнешката мръвка за Гергьовден

  Поскъпването на фуражите и по-малките количество вносно агнешко месо тази година оскъпиха традиционната мръвката за Гергьовден.

  От фермата до трапезата агнешкото родно производство стига тази година с 1 лв.-1,50 лв. отгоре в сравнение с цената му преди здравната криза. На всичкото отгоре е и кът.

  Фермите в хасковските села, където все още има стада, са буквално опоскани покрай Великден, и за Гергьовден, на който също традицията повелява на трапезата да има агнешко месо, са подсигурени тези купувачи, които още отпреди седмици са се разбрали за продажбата му със стопаните.

  Гюнай Шефкет е овцевъд от с.Колец. Всички агнета, които са му били за продан, са разпродадени до днес.

  „Няма животни, няма внос тази година и цената на месото скочи“, казва той. Тази година 7 лева е цената на живо тегло, а трупното струва 15-16 лева. „Горе-долу мръвката е толкова и в магазина, ообаче получаваш от фермата прясно месо, почистено, в магазина не знаеш какво купуваш“, казва овцевъдът.

  Гюнай Шефкет се занимава със стадото откакто се помни. Второ поколение е овцевъд. Учил се как да се грижи за животните от баща си, които 30 години гледал овце. Синът сега има стадо от 300 глави добитък.

  Гюнай за малко работил и в строителството, но решил, че отглеждането на животни е неговата работа. Така започнал да разширява фермата, купил ново място в края на селото и се преместил. Наскоро е купил и нови екземпляри от френската порода Ил дьо Франс, която се отглежда предимно за добивна месо и вълна.

  След християнските празници през май, стопанинът подготвя партида животни за продан и за мюсюлманския Курбан байрям, който е в края на юли.

  И на своите и на християните фермерът пожелава добри дни и да живеят с мир и в приятелство.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Всички станаха чалгари и никой не иска да гледа животни :))
   • Ме
    МЕГАТРОН
    6 -2
    20:58, 5 май 2021
    При животните в обора мирише на “лошо” а в бара не е така.
   • По
    Порчо
    2 0
    09:14, 6 май 2021
    Когато ветеринарите станаха политици!
  • 2
   Ан
   антимишок
   1 0
   08:57, 6 май 2021
   Всяка година по Великден и Гергьовден се повтаря едно и също-цените скачат и "бизнесмените" почват с лакърдиите защо е поскъпнало месото!А истините са две:от търговска гледна точка-ден година храни,а от потребителска-на тия празници непременно трябва да има агнешко......
  Последни новини