От х:

Днес в x:

Преброяването на населението ще е от 7 септември до 3 октомври

Преброяването на населението - електронно и с преброител, ще се проведе от 7 септември до 3 октомври, съобщи шефът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НОИ Магдалена Костова пред БГНЕС. 

"От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС", заяви.

Костова уточни, че тези, които се преброят електронно, ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя, за да е сигурно, че са го направили онлайн.

"Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните списъци. Това е необходимо, тъй като от предишния ни опит ние знаем, че се случва понякога да се пропускат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на домакинството по една или друга причина. Напоследък е много разпространено хора, които живеят съвместно, без да живеят заедно, не се познават, но ползват една и съща жилищна площ. Трябва да се провери дали всеки от тях се е преброил", каза Костова. 

Тя подчерта, че е много важно да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.

"Данните от преброяването се ползват през целия 10-годишен период между две преброявания и са изключително важни. Тези данни служат и за финансиране по еврофондове, за различни проекти – водоснабдяване, канализация и други инфраструктурни проекти", поясни директорът.

По отношение на въпросите, засягащи наличието на техника и оборудване на жилището, Костова обясни, че това е необходимо, за да се определи социалният статус на българина.

"Ние не изискваме брой уреди, които притежава домакинството. Целта на тези въпроси е да се оцени осигуреността на домакинството с такива предмети за дълготрайна употреба и с услуги. Това също е изключително важно, за да се оцени жизненото равнище на населението", посочи Костова.

По думите ѝ, ако човек не бъде открит на адреса, той ще бъде посетен още няколко пъти от преброителен екип. Ако и тогава не бъде открит, ще се потърси домоуправителят на етажната собственост, за да се разбере дали въпросното жилище е необитаемо, дали хората отсъстват или са заминали в страната, или в чужбина.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини