От х:

Днес в x:

Преброяване 2021: Мандатите биха се променили, ако данните бяха приложени сега

Ако официалните данни от преброяването на населението бяха приложени към отминалите избори, то трите столични избирателни района щяха да получат допълнителни мандати, за сметка на регионите с намален брой жители. Това съобщи по БНТ Димитър Димитров от ЦИК.

Според "Прозрачност без граници" е време да се промени изборното законодателство, за да е възможно окрупняване на най-малките региони, за да не се изкривява вота на избирателите от приливане на мандати.

На отминалия в неделя вот 240-те мандата бяха разпределени на базата на последното преброяване от 2011 г. Обявените ден по-късно от НСИ официални резултати от новото обаче показват свиване на населението с над 800 хил. души, което при следващи избори ще размести мандатите.

"Вероятно половината от районите, по груби сметки, ще станат 4 мандатни, а софийските значително ще се увеличат. Може би и Варненския, ще добавят няколко мандата, но конкретните сметки ще бъдат направени тогава, когато се огледат внимателно масивите с базите данни на населението", обясни Димитър Димитров - член на ЦИК.

От сега обаче може да се каже, кой град ще получи най-много от преразпределените мандати.

"София е един от градовете, в които има увеличение на населението. Приблизителните оценки на експертите са, че от сегашните общо 42, потенциално могат да се увеличат до около 50 мандата", каза Ваня Нушева - експерт по изборен процес, "Прозрачност без граници".

Тъй като 4-мандатните райони са защитени от Изборния кодекс като най-малки, ще бъдат свити районите с 5 и повече мандата, в които НСИ е отчело спад на населението.

"Враца - тя в момента има 6 мандата, вероятно Монтана, Добрич, Шумен, вероятно и Хасково. Наистина необходимо е да се прецени и и да се направи точно изчисление", каза още Ваня Нушева.

При новото пренареждане обаче няма да има облагодетелствани или ощетени партии.

"240 мандата се разпределят между гласовете на партии и коалиции подадени във всички райони, т.е. в цялата страна. Броят на спечелените мандати няма как да се промени. Той ще остане същия", каза Димитър Димитров.

Според експертите по изборно законодателство, има по-справедливо отразяване на волята на избирателя от прехвърлянето на мандати.

"Един от вариантите би бил окрупняване на районите, така че едновременно да бъдат отчетени актуалните данни на НСИ, но и да не пречи тази разпоредба в Изборния кодекс за минимум 4 мандата, на спазване на принципа за единна норма на представителност", посочи Ваня Нушева.

Проблемът с мъртвите души в изборните списъци също може да бъде решен.

"Различни експертни предложения има в тази връзка, но със сигурност е необходимо да бъде съставен регистър, който да служи само и единствено за целите на изборния процес", добави Ваня Нушева.

Дали малките мандатни райони ще бъдат окрупнени и дали ще има изборни списъци различни от тези на ГРАО за следващия вот зависи само от волята на парламентарните партии да променят изборния закон.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини