От х:

Днес в x:

19 °C

На 3 май 1978 е изпратен първия спам

Най-ранно документираният спам (въпреки че терминът все още не е измислен) е рекламно съобщение за нов модел мини-компютри на Digital Equipment.

През 1978 г. мениджърът на корпорацията Гари Туърк (Gary Thuerk) се сетил за този евтин начин за реклама и разпратил едно писмо до 393 потребители на ARPANET, вместо да изпрати отделно съобщение за всяко лице, което е било стандартната практика тогава.

Реакцията на мрежовата общност била гневна, но спамът може би наистина генерира продажби, защото продължава и до днес. 

Думата „SPAM" се появява през 1936 година. Това е съкращение, което означава „Spiced hAM" (пикантна шунка), марка месни консерви на американската компания Hormel. След Втората световна война останали огромни запаси от тези консерви, направени за снабдяване по време на войната не само на американските войници, но и на съюзническите войски. За да продадат не залежалата си продукция, компанията стартира агресивна рекламна кампания. Думата „SPAM" се е набивала в очите и ушите на хората от витрини, вестници и радио. По това време страната се опита да възстанови своето селскостопанство, а спамът завладява голям дял от британския пазар с по-ниските си цени. 

Световна известност обаче думата "спам" придобива благодарение на знаменития скеч „Спам" от популярното телевизионно шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън" (1969 г). Действието на скеча се развива в кафене, където почти всяка точка от менюто включва консерви "Спам", някои дори по няколко пъти. Сервитьорът рецитира напълненото със "спам" меню, а хор от викинги удавя всички разговори с песни, в които се повтаря "Спам, спам, спам, спам ... прекрасен спам! Прекрасен спам!". В субтитрите към имената на действащите лица също е добавена думичката спам. Общо в скеча думата "спам" се споменава 108 пъти. Така в този скеч Монти Пайтън осмя превърналата се в нарицателно сред британските деца от 60-те за нискокачествена, безвкусна и евтина марка храна.

На конференция на Usenet през 1986 година се появили множество еднакви съобщения от някой си Дейв Родес, който рекламирал нова финасова пирамида. Заглавието било "Изкарай куп пари", а писмото съдържало инструкция как да стане това. Авторът упорито дублирал своите текстове и те така втръснали на получателите, че започнали да ги сравняват с рекламираните в скеча консерви.

Така към думата спам се прикрепило ново значение, по-късно възприето в компютърната терминология за обозначение на нежелани рекламни послания, а също и за дразнещи, големи и безсмислени текстове.

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини