От х:

Днес в x:

Ваксината на Pfizer може да причини миокардит и перикардит в 1 на 100 000 случая

Един от страничните ефекти на ваксината Pfizer може да бъде миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на перикарда -  мембраната около сърцето).

До такива заключения стига неокончателният доклад за страничните ефекти на ваксината на комисията на израелското министерство на здравеопазването.

Съдържанието на документа е частично оповестено вечерта на 23 април от канал 12 на израелската телевизия.

Според доклада 62 израелци са развили миокардит или перикардит малко след ваксинацията. 55 от тях са млади мъже на възраст 18-30 години, 6 са жени. Средната възраст на пациентите с миокардит е 22 години, перикардит - 24 години. 56 души са се разболели след втората доза ваксина, 6 след първата доза.

60 души, т.е. по-голямата част от тях са се възстановили и са изписани от болница в добро състояние. Те ще продължат да бъдат наблюдавани от здравната каса.

2 от 62 случая са завършили със смърт - починала е 22-годишна жена и 35-годишен мъж. И двамата преди това не са имали оплаквания. Но и в двата случая са необходими допълнителни тестове, за да е сигурно, че диагнозата е правилна.

Въз основа на получените данни комисията формулира следните  заключения в доклада:

Първо, статистическите данни са възможен страничен ефект на миокардит при 1 на всеки 100 000 души, ваксинирани с втора доза Pfizer.

Второ, честотата на това явление може да е по-висока сред мъжете на възраст между 16 и 30 години. В тази възрастова група рискът сега се оценява на 1 на всеки 20 000 души, ваксинирани с втората доза.

Комисията подчертава, че тези данни трябва да се сравняват със средната честота на миокардит и перикардит в тази възрастова група. Необходимо е да се разбере дали има повече случаи през периода на ваксинация - или данните са подобни на миналата година и близостта по време на тези случаи и ваксинацията е съвпадение.

Данните от доклада обаче са предадени на Pfizer, американската Агенция по храните и лекарствата FDA и американските Центрове за контрол на заболяванията, които решават да проведат своя собствена проверка.

Канал 12 съобщава, че докладът на комисията е представен на генералния директор на израелското министерство на здравеопазването на 11 април, но едва вчера са  са публикувани тези данни. Докладът е подписан от експерти и висши служители от Министерството на здравеопазването и няколко болници.

В началото на документа се подчертава, че това е неокончателен доклад.

„В светлината на важността на резултатите сметнахме за целесъобразно да ви изпратим (на генералния директор на Министерството на здравеопазването) междинен отчет още на този етап от работата, който все още не е завършен“, се казва в документа.

„Тези резултати са представени на компанията Pfizer, която заяви, че на този етап не е получила аналогични резултати в останалия свят и ще проучи явлението в детайли. Възможна причина за липсата на подобни резултати в други страни може да е ниският процент на ваксинация на млади хора, особено на възраст под 30 години“, се казва в доклада.

Комисията обеща скоро да представи по-подробен доклад по този въпрос. В същото време обаче експерти от Министерството на здравеопазването препоръчват кампанията за ваксиниране да продължи в сегашния й вид - за граждани на 16 и повече години.

В същото време лекарите отбелязват, че подобен страничен ефект в бъдеще може да се появи и при юноши на възраст 12-15 години, ако и при тях започне ваксинация.

В заключителните бележки към доклада експертите отбелязват, че все още липсват достатъчно данни, за да се установи дали случаите на миокардит при младежите наистина са свързани с ваксинирането им.

„Създава се впечатление, че има ръст на заболеваемостта, особено сред младите мъже с честова 1:20 000 след ваксинацията. Възможно е появата на миокардит да е свързана с получаването на ваксината (особено втората доза)“, заключават експертите.

„Документът свидетелства за много професионалната и сериозна работа на комисията. И затова Министерството на здравеопазването трябва да инициира публикуването й. Това може да укрепи общественото доверие в Министерството на здравеопазването, здравните каси и самата ваксина“, подчертава д-р Ади Нив-Ягода, специалист по здравна политика и член на експертната група по програмата "Маген Израел".

Израел е държава с една от най-успешните ваксинационни програми в света. В четвъртък тя отчете нито един смъртен случай в резултат на Ковид-19 на дневна база за първи път от 10 месеца.

Източник: Отчет минздрава: в 1 из 100 тысяч случаев вакцина Pfizer может вызывать миокардит и перикардит, «Детали» (издава се в Израел)

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта (5)

Последни новини