От х:

Днес в x:

19 °C

Ваксината на Pfizer може да причини миокардит и перикардит в 1 на 100 000 случая

Един от страничните ефекти на ваксината Pfizer може да бъде миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на перикарда -  мембраната около сърцето).

До такива заключения стига неокончателният доклад за страничните ефекти на ваксината на комисията на израелското министерство на здравеопазването.

Съдържанието на документа е частично оповестено вечерта на 23 април от канал 12 на израелската телевизия.

Според доклада 62 израелци са развили миокардит или перикардит малко след ваксинацията. 55 от тях са млади мъже на възраст 18-30 години, 6 са жени. Средната възраст на пациентите с миокардит е 22 години, перикардит - 24 години. 56 души са се разболели след втората доза ваксина, 6 след първата доза.

60 души, т.е. по-голямата част от тях са се възстановили и са изписани от болница в добро състояние. Те ще продължат да бъдат наблюдавани от здравната каса.

2 от 62 случая са завършили със смърт - починала е 22-годишна жена и 35-годишен мъж. И двамата преди това не са имали оплаквания. Но и в двата случая са необходими допълнителни тестове, за да е сигурно, че диагнозата е правилна.

Въз основа на получените данни комисията формулира следните  заключения в доклада:

Първо, статистическите данни са възможен страничен ефект на миокардит при 1 на всеки 100 000 души, ваксинирани с втора доза Pfizer.

Второ, честотата на това явление може да е по-висока сред мъжете на възраст между 16 и 30 години. В тази възрастова група рискът сега се оценява на 1 на всеки 20 000 души, ваксинирани с втората доза.

Комисията подчертава, че тези данни трябва да се сравняват със средната честота на миокардит и перикардит в тази възрастова група. Необходимо е да се разбере дали има повече случаи през периода на ваксинация - или данните са подобни на миналата година и близостта по време на тези случаи и ваксинацията е съвпадение.

Данните от доклада обаче са предадени на Pfizer, американската Агенция по храните и лекарствата FDA и американските Центрове за контрол на заболяванията, които решават да проведат своя собствена проверка.

Канал 12 съобщава, че докладът на комисията е представен на генералния директор на израелското министерство на здравеопазването на 11 април, но едва вчера са  са публикувани тези данни. Докладът е подписан от експерти и висши служители от Министерството на здравеопазването и няколко болници.

В началото на документа се подчертава, че това е неокончателен доклад.

„В светлината на важността на резултатите сметнахме за целесъобразно да ви изпратим (на генералния директор на Министерството на здравеопазването) междинен отчет още на този етап от работата, който все още не е завършен“, се казва в документа.

„Тези резултати са представени на компанията Pfizer, която заяви, че на този етап не е получила аналогични резултати в останалия свят и ще проучи явлението в детайли. Възможна причина за липсата на подобни резултати в други страни може да е ниският процент на ваксинация на млади хора, особено на възраст под 30 години“, се казва в доклада.

Комисията обеща скоро да представи по-подробен доклад по този въпрос. В същото време обаче експерти от Министерството на здравеопазването препоръчват кампанията за ваксиниране да продължи в сегашния й вид - за граждани на 16 и повече години.

В същото време лекарите отбелязват, че подобен страничен ефект в бъдеще може да се появи и при юноши на възраст 12-15 години, ако и при тях започне ваксинация.

В заключителните бележки към доклада експертите отбелязват, че все още липсват достатъчно данни, за да се установи дали случаите на миокардит при младежите наистина са свързани с ваксинирането им.

„Създава се впечатление, че има ръст на заболеваемостта, особено сред младите мъже с честова 1:20 000 след ваксинацията. Възможно е появата на миокардит да е свързана с получаването на ваксината (особено втората доза)“, заключават експертите.

„Документът свидетелства за много професионалната и сериозна работа на комисията. И затова Министерството на здравеопазването трябва да инициира публикуването й. Това може да укрепи общественото доверие в Министерството на здравеопазването, здравните каси и самата ваксина“, подчертава д-р Ади Нив-Ягода, специалист по здравна политика и член на експертната група по програмата "Маген Израел".

Израел е държава с една от най-успешните ваксинационни програми в света. В четвъртък тя отчете нито един смъртен случай в резултат на Ковид-19 на дневна база за първи път от 10 месеца.

Източник: Отчет минздрава: в 1 из 100 тысяч случаев вакцина Pfizer может вызывать миокардит и перикардит, «Детали» (издава се в Израел)

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта (5)

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини