От х:

Днес в x:

Откриха най-древното обитавано от човека място - на 1,8 милиона години

Древни сечива, открити в пещера в РЮА, показват, че най-ранните предшественици на човека са лагерували там преди повече от 1,8 милиона години, съобщи в. "Дейли мейл".

Специалисти от Еврейския университет в Ерусалим изследваха пещерата Вундерверк в пустинята Калахари, като стигнаха до древни слоеве. Те потвърдиха съществуването на изработени от човек сечива на 1,8 милиона години.

Това прави пещерата най-ранното място, обитавано от хора в света, с някои от най-старите признаци за използване на огън и сечива сред праисторическите хора.

Малко места по света са запазили непрекъснати археологически свидетелства за милиони години. Екипът от геолози и археолози изследва дълбоки слоеве и установи преход от олдовански сечива към ранни ръчни брадви преди един милион години.

Пещерата Вундерверк, чието име означава "чудо" на африкаанс, е изследвана изчерпателно от 40-те години на миналия век. Сред най-важните открития в нея са доказателства за съзнателно пален огън преди милион години.

"Вундерверк е уникална сред обектите с древни олдовански сечива, които са изработвани още преди 2,6 милиона години, с това, че е обект на закрито, а не на открито" - обясни ръководителят на изследването проф. Рон Шар.

Свидетелствата за огън на закрито преди милион години е особено важно, защото другите примери за ранно използване на огън са от обекти на открито, където не може да бъде изключена ролята на естествените пожари. Още повече че във Вундерверк има пълен набор от доказателства за пален огън - обгорени кости, седименти и сечива, както и пепел.

Учените са анализирали 2,5-метров слой с каменни сечива, останки от животни и огън с два метода - палеомагнетизъм и датиране на погребални останки. Магнетизмът се получава при утаяване на частици глина, дошли отвън. Те запазват посоката на земното магнитно поле, характерна за времето им. Някои от тях са насочени на юг, вместо на север, каквато е посоката на днешното магнитно поле.

Използван е също метод за датиране на базата на кварцови частици и измерване на специфични изотопи в тях, което показва кога те са навлезли в пещерата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини