От х:

Днес в x:

20 °C

Изменението на климата вече незабележимо измества оста на Земята според нови данни

Въздействието на човечеството върху климата на нашата планета е толкова дълбоко, че в продължение на десетилетията се е изместила самата ос, около която се върти Земята, съобщават учени. Според тях повишеното топене на леда променя разпределението на масата на Земята, а то от своя страна - разположението на полюсите. 

Авторите на новото проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, изследват феномена на полярния дрейф, при който Северният и Южният магнитен полюс на планетата се местят по нейната повърхност, за разлика от географските. Откритията им показват, че повишеното топене на лед на фона на глобалното затопляне е най-вероятната причина за изместването на полюсите от 1981 до 2020 г.

Смята се, че изместването на оста на Земята се дължи на много фактори, включително съществуването на огромни аномалии в разтопено желязо на ядрото ​​вътре в планетата. Но проучванията показват, че има и други фактори и че изменението на климата също може да допринесе за тези процеси.

„По-бързото топене на лед при глобалното затопляне бе най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години“, обяснява водещият изследовател Шаншан Дън (Shanshan Deng) от Института за географски науки и изследвания на природните ресурси в Китай.

Учените свързват тези процеси с ускоряването на топенето на ледниците и, като следствие, с увеличаването на запасите от течна вода на планетата. Според тях повишаването на нивото на Световния океан влияе върху разпределението на масата на Земята и нейното въртене. Всички заедно от своя страна оказват влияние върху изместването на полюсите. 

Макар полярният дрейф е естествен феномен, наблюдаван от учените повече от век, полярния дрейф бързо набира скорост в по-ново време, заедно с промяна на посоката от запад на изток в магнитния Северен полюс, наблюдаван за първи път през 90-те години.

С течение на времето полюсите изминават стотици километри, заради което се налага да се направят корекции на Световния магнитен модел, който е в основата на навигационните системи като GPS.

Според изчисленията на екипа - въз основа на сателитни данни от мисията на НАСА GRACE и оценки на загубите на ледниците и изпомпване на подземни води от 80-те години на миналия век - основният двигател на промяната на полярния дрейф, наблюдаван през 90-те години, е топенето на ледниците.

"По-бързото топене на леда при глобалното затопляне е най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години", обясняват изследователите в своето проучване .

Според изследователите от 1995 до 2020 г. средната скорост на дрейфа се е увеличила 17 пъти в сравнение с периода 1981-1995 г. Според същите учени обаче топенето на лед не е в състояние напълно да обясни тези процеси.

Справка: Polar Drift in the 1990s Explained by Terrestrial Water Storage Changes
S. Deng S. Liu X. Mo L. Jiang P. Bauer‐Gottwein
First published: 22 March 2021 https://doi.org/10.1029/2020GL092114

Източник: Climate Change Has Now Invisibly Shifted Earth's Axis, New Data Reveal,  ScienceАlert

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ко
  Коцето
  3 -1
  23:23, 27 апр 2021
  Ангел Кунчев да пише за влиянието на КОВИД пандемията върху изместването на земната ос и как като се ваксинираме оста ще се върне на мястото си. Тогава и академик може да стане. Докторчето, което за последно е видял пациент на държавен изпит. Маришкия бек. Пази боже, сляпо да прогледне.
 • 2
  Ид
  идва либерален геноцид
  0 0
  13:13, 1 май 2021
  Богатия ще си ползва яхти,самолети и вертолети а бедния ше бъде принуден зимата и единия си реотан за отопление да изключи.
 • 3
  Ее
  Ее
  0 0
  07:15, 3 май 2021
  Пълни глупости на некадърни тарикат учени.Точно обратното. Промяната в наклона на оста води до промяна в климата.
 • 4
  Зи
  Зико
  0 0
  08:36, 7 май 2021
  В исляма има много хадиси за края на света, едната от тях и последна е че слънцето ще почне да гре от запад май натам отиват нещата.

Видеа по темата

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини