От х:

Днес в x:

19 °C

Колкото повече опознаваме хората, толкова повече обичаме животните

Изображение 1 от 5

  Широко известна е сентенцията :”Колкото повече опознавам хората, толкова повече обичам животните”. Тя се отнася с пълна сила към болното ни общество. Общество болно от липса на човечност. Кърджали не прави изключение.Нещо повече тук се води истинска война срещу животните. Тя не е само вербална. На ход е физическото им унищожение. Пример за това дадоха работниците от приюта „Дай лапа”. Кое провокира тази неприязън към уличните кучета и котки?Кое кара кърджалийци да изливат гнева си към тях в медиите.

   На първо място това е невъзможността на общината да се справи с проблема с бездомните животни. От години се говори за изграждане на нов приют, но процедурите вървят бавно.А пример за подражание има. В Бурса,където кметът инж.д-р Хасан Азис заведе журналисти , приютът е цял добре уреден град. Той включва не само жилища за животните , но дори и операционен блок. Това което обаче е по важно,че всеки ден тук на посещение идват автобуси с деца. Те се запознават с условията на отглеждане на животните и се поощряват да си осиновят домашен любимец. Така, че любовта към животните се възпитава от най-ранна възраст. Затова и в Бурса няма да видите посегателство над бездомни животни.

   Случаят с Бурса е интересен за нас и от друга гледна точка. Според мюсюлманската традиция ,заложена в шариата, не трябва да се гледат в дома кучета безпричинно. Обикновено това се прави във връзка с лова или за опазване на дома. Понятието домашни любимци е непознато. В Съвременна Турция обаче това схващане е пречупено. Тук младите хора се възпитават да обичат животните,а от там и хората.

   В Кърджалийско, където основната част от населението е мюсюлманско нещата не стоят така. Редовна практика е котилото на дворното куче да се принася и зарязва в Кърджали или подстъпите към града. В областният център се образуват цели глутници, които стават агресивни.

   Положителното е , че в града има много хора, които обичат животните, но не могат да ги отглеждат у  дома си.Те купуват храна и хранят бездомните кучета и котки. Това обаче не се одобрява от мнозинството кърджалийци, които се страхуват от глутниците. Всъщност няма нищо лошо от храненето. Защото нахранените животни не са агресивни.

    Порочният кръг с бездомните кучета  в Кърджали може да се пречупи само с промяна на съзнанието на хората. Да се спре натирването на улицата на невръстните животни. Да се въведе ред в кастрирането. Да престане войната срещу инициативите за нови хранилки и къщички за бездомните.

   Налага се  и спешното изграждане на нов приют и ново отношение на общината към проблема. В бъдещото убежище за бездомници децата ни ще се възпитават в любов към беззащитните животни. И ще възпитават и нас с примера си.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще отделите повече време на проблем, за който не сте подозирали, че може да се появи. Проявете разбиране и към нуждите на близък човек, помогнете му. Финансови придобивки ще дойдат тъкмо навреме и ще подпомогнат намеренията ви за ремонти или предстоящо пътуване. Не предизвиквайте никого днес, бъдете по-отстъпчиви.
  10 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате реален поглед върху събитията около вас, но освен това е нужно и да се действа. Ще постигнете повече, ако разумно разпределяте енергията си и не се хвърляте в излишни посоки, гарантиращи ви само умора. Нова любов ще вълнува някои от вас. Поне за сега запазете за себе си това хубаво чувство и не го обсъждайте с никого.
  10 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Моментът е подходящ да проявите твърдост и да действате безкомпромисно. Имате увереност в себе си, че действате правилно, остава само да я превърнете в действие. Не се колебайте - шансовете са на ваша страна. Резултатите ще впечатлят дори и вас. Помислете за бъдещи начинания. Откриват ви се много възможности в тази насока.
  10 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  През днешния ден бъдете достатъчно внимателни, не говорете неща, които можете да премълчите. Не е изключено някой от обкръжението ви съзнателно да ви въвлече в конфликтна ситуация. Добри новини ще разведрят настроението ви и ще ви посветят в нови за вас начинания. Следвайте своя вътрешен глас.
  10 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Хвърлете цялата си енергия в делата, които движите.Успехът си заслужава усилията. Ако успеете да заинтригувате и по-висшестоящи - тогава триумфът ви ще бъде пълен.
  10 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
  10 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционално наситен ден сред приятна компания. Настроени сте доста купонджийски и без съмнение се чувствате добре на всяко място. Имате нужда от разтоварване, затова използвайте отдаващият ви се случай. Успехи сред противоположния пол ще ви накарат да се чувствате още по-добре. Не се колебайте да предприемете първата стъпка.
  10 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще събудите интереса на околните. Не всичко ще бъде по вкуса ви, но не си разваляйте настроението. Делата ви се развиват добре и вие много скоро ще го усетите. Имате възможността да започнете работа по проект, който отдавна ви привлича.
  10 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Бъдете сигурни, че ако поговорите спокойно с близък човек за онова, което ви тревожи, ще се почувствате значително по-добре.
  10 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
  10 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  10 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори плановете ви за деня не включват делова активност ще се наложи да я проявите. Възможността, която ви се открива не е за изпускане и със сигурност ще съжалявате, ако не се възползвате по най-добрия начин. Ранния следобед ви очаква приятна изненада, този път свързана с интересуваща ви личност.
  10 май 2021
  Последни новини