От х:

Днес в x:

21 °C

Мика е велика! Фейсбук преля от суперлативи за икономистката

Вълна от суперлативи заля социалните мрежи, а суперзвездата на първото пленарно заседание на 45-ото Народно събрание определено е най-възрастната депутатка - 79-годишната Мика Зайкова от "Има такъв народ", която зае председателското място преди да бъде избрана Ива Митева за титуляр.

"Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница", каза тя.

Зайкова произнесе кратко, но много смислено и човешко слово пред народните представители:

"Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за тази земя като една човешка длан, за да пребъде. Съвременните българи също биха жертвали живота си, за да я има България. Тя е минала през премеждия, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал пътя към възкресението. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – вие, старите управници, и ние уж бъдещите. Дали на протест, дали в референдум, избори… Но на 4-ти април ни изпрати в тази зала с една поръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото аз и надявам се вие искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни и да не сме най-безпросветни. Страната, която е била на 5-то място в Европа по качество на образование сега е на далечното 88-мо от 140 страни. Независимо, че сме различни имаме една обща цел – просперитетът на България и нейното достойно място в ЕС. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за постигането й и тя е изписана в завета й на фасадата на тази сграда – “Съединението прави силата”. България и интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук”, каза Зайкова, която нямаше написан текст пред себе си.

Веднага след словото й социалните мрежи преляха от суперлативи от сорта на "Мика е велика", I ❤ Mika! и "Бабето е супер". За мнозина се оказа, че Зайкова е откритие, въпреки че от години тя е сред най-уважаваните български икономисти и последователен критик на управлението на Бойко Борисов.

Тя е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, а след това и икономика със специалност "Планиране". Работила е в ТЕЦ Марица Изток, Министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. бе икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. 

Освен със силното си слово в началото на заседанието, за краткото време, в което Зайкова оглавяваше 45-ия парламент, блесна и с няколко остри и навременни реплики.

Веднага след като се разбра, че премиерът Борисов е депозирал оставката на правителството си писмено без да дойде в парламента, тя не спести личния си коментар за този ход.

„Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойде тук и да си подаде оставката, или е пренебрежение - пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република", каза Зайкова.

По-късно, по време на заседанието тя спря подвиквания от страна на депутатите от ГЕРБ по адрес на лидера на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

„Не можах да разбера вашето възмущение. Нима не сме най-бедните. Нима България не е страната с единствена минимална работна заплата под 400 евро. Нима нямаме 8,1% разлика между бедни и богати. Айде да си говорим истината", каза Зайкова.

Освен това тя демонстрира и доброто си чувство за хумор като благодари за "програмната реч" на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която си бе приготвила твърде дълъг и скучен текст за четене от парламентарната трибуна.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Вижте какво е писала във Фейсбук и колко е грамота.
  "българя е най-бедната срана в ес и
  неравенството б доходите между
  бедни и богати -8,1 пъти с най- лошия
  коефициент на ДЖини страната с най-
  лошото качество на живот в европа-
  над50% немогат да се отопляват
  добрепрез симата „Всяко 4-то дете
  живее в крайна БЕДБост ие
  НЕДОХРАНЕНо
  -според бизнеса -бизнессредата е
  ужасно съсътояние пордр огромен на
  брой регулации неграмотни и
  корпоративноориентирани закони
  „чудовищна корупция във най-висшите
  ешалони на bасtt и огромна сиба
  икономика
  -де факто има мимикрия на реформи в
  образованието ,здравната „социалната
  и най-вече вправнета система с цел да
  не се промени статуквото на
  окопалите се във властта невежи но
  алчни и престъпни управляващи
  - дори данните за състоянието на
  икономиката са захаросани-има срив
  в ПЧи особено в капиталови--минус
  1008 м;
  лнл"
  • Уч
   Учителка
   15 -37
   19:01, 15 апр 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Най-доброто , което можеш да сториш е да си държиш устата затворена , а краката отворени. Не че и с устата си не можеш да свършиш същото, но смърди повече от "катеричката" ти.
  • То
   Торнадо
   0 0
   00:40, 17 апр 2021
   Нещастнико смешен, няма да казваш на хората да си държат устата затворена! Нямаш такова право, когато и ти бълваш само екскременти в коментара си.
 • 2
  @
  @
  17 -13
  20:51, 15 апр 2021
  Уважаема Учителко, кратък съвет към словоблудственото Ви излияние.
  Да си мълчиш и да те мислят за тъп е по-добре, отколкото да се обаждаш и да разсеяш съмненията.
  И един въпрос:
  На какво учите Вашите ученици, какво послание им отправяте, преподавайки им.
 • 3
  11
  111
  13 -5
  08:27, 16 апр 2021
  До учителка,първо аз съм полуграмотен/а,второ не ми пука какво мислят учителки като вас мен,трето рядко влизам в спор в някого които е писал коментар за някоя статия или личност в електрона медия и четвърто но не и на последно място дай всеки му боже такава деменция на 79 години и дано тази жена успее да предаде от опита и знанията си на повече любознателни и достои ни млади хора.
  • Гр
   ГРАМОТНА
   11 -2
   09:54, 16 апр 2021
   На даскалицата пожелавам на 82г.да има на мика бистрия ум!
 • 4
  Да
  давид
  3 -3
  13:06, 16 апр 2021
  Другарката Мика е нищо повече от нагла комунистка с специалност планова икономика. Ако тази ще я давате за пример,по-добре недейте.
 • 5
  Bg
  bg
  2 -2
  13:40, 16 апр 2021
  Само не разбрах кой и сменяше памперса
 • 6
  То
  Торнадо
  0 0
  00:35, 17 апр 2021
  Тя учителката правилно го каза, ама кой да го разбере- тая Мика на акъл е мнооого зле, също като избиратели на Славчо Чалгаря :))
Последни новини