От х:

Днес в x:

23 °C

Сладкиш с конфитюр

Сладкиш с конфитюр

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Киселото мляко и заквасената сметана се разбъркват до гладко състояние, без бучици. Добавя се хлебната сода и се оставя за 2-3 мин. да се угаси /да шупне/.

Добавят се двата вида захар и се разбърква. Бърка се с дървена лъжица, не с миксер.

Прибавя се брашното на части, последната част се смесва с орехите за да се набрашнят и се изсипва в сместа. Това се прави за да не прегорят в тестото и да не падат на дъното. Разбърква се до поемане на всички сухи съставки.

Олиото се добавя се на части, като се бърка докато всяка част се поеме от тестото, преди да се добави следващата. Накрая се слага есенцията. Тавичката за печене /с диаметър 26-28 см./ се намазва с масло и в нея се изсипва половината от сместа.

Поставя се във фурната, пече на 180 градуса. Докато се пече другата половина от кексовото тесто се разрежда с прясното мляко.

Ако конфитюра е много гъст може да се разреди с мъничко вода, за да не е прекалено трудно разпределянето му върху първия изпечен блат. Щом блата се изпече, конфитюра се нанася равномерно върху него.

Върху конфитюра се изсипва втората част от тестото, връща се във фурната и се пече на 200 градуса САМО НА ГОРЕН РЕОТАН. Когато е готов, сладкиша се изважда от фурната, оставя се да почине за 5 мин., след което се полива с шоколадов топинг и се наръсва с кокосови стърготини.

Разбира се всеки би могъл да приготви заливка по собствен вкус и предпочитание.

Източник: gotvach.bg

Последни новини