От х:

Днес в x:

14 °C

62 правителства и 25 Обикновени народни събрания управляват България до 1944 г.

От 62 правителства и 25 Обикновени народни събрания е била управлявана Третата българска държава. Историческият период от 66 години -от 1879 до 1944 г. хронологично проследява историкът д-р Красимира Узунова от РИМ-Хасково.

Честата смяна на кабинетите и провежданите парламентарни избори, особено през първите десетилетия на периода може да се обясни както с динамичния политически живот в страната, така и с големите трудности, пред които България била изправена в десетилетията от края на ХІХ и началото на ХХ в. Прегледът на правителствата за тези години показва, че най-дълго и много успешно страната е била управлявана от Ст.Стамболов.

Първият български кабинет с министър-председател Тодор Бурмов, представител на Консервативната партия управлява Княжество България само 5 месеца и пада, защото има много тясна социална база и защото предприема непопулярни финансови мерки.

Следващият кабинет отново на Консервативната партия, е на Васил Друмев и след 4 месеца пада под натиска на либералното мнозинство във Второто ОНС. Така започва новата история на България и нейното държавно управление.

Едва десетият кабинет, съставен от либералите, начело с Петко Каравелов, се задържа за малко повече от две години и може би причината за това е извършеното съединение на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г. и последвалата Сръбско-българска война.

Първият и един от малкото изпълнили мандата си кабинети e петнадесетият, сформиран от Народнолибералната партия на Стефан Стамболов, който управлява с девиза „България за себе си” и „Стриктно спазване на основния закон - Конституцията”, почти 7 години - от август 1887 г. до 19 май 1894 г. Година след това Ст.Стамболов е съсечен от платени убийци насред София. След него несигурността и старата практика на краткотрайните кабинети отново се връщат.

Сравнително по-дълго в изпълнителната власт се задържа Демократическата партия, съставила 30-то правителство, начело с Александър Малинов. Тогава България успява да постигна заветната цел – провъзгласяване независимостта на страната и обявяването й за царство.

През март 1911 г. цар Фердинанд І възлага на русофила Иван Гешов, водач на Народната партия да сформира 32-то правителство, което управлява страната до нейната Първа национална катастрофа през 1913 г.

Следващите кабинети отново са краткосрочни. На 23 декември 1913 г. изпълнителната власт се поема от т.нар. Либерална коалиция начело с д-р В.Радославов, до лятото на 1918 г., когато страната участва в Първата световна война, приключила за нея с втора национална катастрофа.

В съсипаната от войните и националните катастрофи държава управлението се поема от 40-то и 41-то правителство на България в лицето на БЗНС и неговият лидер Ал.Стамболийски – октомври 1919 до 9 юни 1923 г., завършило с държавен преврат.

В силно изострената вътрешнополитическа обстановка, държавното управление поема широката коалиция между Конституционния блок, Народнолибералната партия, Народния сговор, „Военен съюз” и БРСДП, с министър-председател проф. Александър Цанков. Той управлява от 9 юни 1923 г. до 4 януари 1926 г. с два кабинета. Върху него тогавашната управляваща класа успява да стовари тежката отговорност на тревожното и жестоко време, което довежда страната до международна изолация. Сменя го кабинетът на Демократическия сговор начело с Андрей Ляпчев. Умел политик, той успява да успокои страната и да възстанови нейния стопански и обществено-политически живот и се задържа в изпълнителната власт от началото на 1926 г. до юни 1931 г., като ръководи последователно 44-то, 45-то и 46-то правителство на Царство България, управлявайки за разлика от предходните кабинети „Со кротце и со благо”.

Стабилизираната икономически и политически държава след управлението на Ляпчев се поема от коалиция Народен блок, в която влизат отначало пет политически партии, но впоследствие техният брой се увеличава. Блокът управлява 3 години - от лятото на 1931 г. до 19 май 1934 г., като за кратко време министър-председател е Ал.Малинов, а след него е Никола Мушанов.

51-то правителство на България идва на власт с военен преврат, но за кратко. След него страната се управлява от ген. Пенчо Златев, а след това от Г.Кьосеиванов, в продължение на повече от четири години в рамките на 7 последователни кабинета.

В настъпилите тревожни военни години държавната власт се поема за повече от три години от два кабинета на проф. Богдан Филов до 14 септември 1943 г.

Последните три правителства на България са кратки, но поставени в условията на драматични събития. Последният министър-председател на Царство България е Константин Муравиев, управлявал от 2 до 9 септември 1944 г., когато властта се поема от професионалния превратаджия Кимон Георгиев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ve
  Venom
  3 -1
  15:01, 9 апр 2021
  След 1944 ни управляват комуняги. А в следващото ще са най големия уникум!
 • 2
  Правя инициативен комитет от правоверни гроб-ари и Ду-Пи-Са-ри
 • 3
  Така хубаво ви подкрепиха ,че свят ще ви се завие .
  Ама ,официално ви подкрепят за правителство на всички в НС против ГЕРБ .
  После да не викате това -онова ,кой кого скришно ,кой кого отзад ,кой кого отпред .
  Анадънму ?

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини