От х:

Днес в x:

Първите изпитания с марсианския хеликоптер на НАСА не по-рано от 11 април

Той ще трябва да лети съвсем сам, без дистанционно управление, или какъвто и да е контрол в реално време, в непозната атмосфера и терен.

Първите изпитания на малкия хеликоптер "Инджинюити", доставен на Червената планета от марсианския роувър "Пърсивиърънс", ще се проведат не по-рано от 11 април, съобщи НАСА на своя сайт.

По-рано главният разработчик на "Инджинюити" Боб Беларам заяви, че полетът ще се състои не по-рано от 8 април. Дой допусна, че срокове могат да бъдат изместени във времето, в зависимост от хода на подготовката.

Както уточниха от НАСА, сега изпитателният полет е набелязан за дата, не по-рано от 11 април. Данните за това как е преминал полетът ще постъпят на Земята на 12 април.

Беларам отбеляза, че апаратът е доста крехък. В случай на падане той може да получи повреди, заради които ще стане неизползваем. Неговата маса е около 1,8 килограма и мини-хеликоптерът ще стане първият вертолет, летял на друга планета. Специалистите ще направят снимки с неговите камери в участъци, които трудно се наблюдават от космоса. Първоначално апаратът трябва да се издигне на височина 3 метра, след което тя ще бъде увеличена на 5 метра. Полетите на мини- хеликоптера се очаква да продължат не по-малко от 31 земни денонощия. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини