От х:

Днес в x:

Дистанционната работа разкри границите на остарелите технологии

Все повече служители смятат, че „старите технологии“ затрудняват вършенето на повече работа

Политиките за дистанционна работа, които бяха наложени заради пандемията, се отразиха прекрасно на работещите от поколението X, но т. нар. хилядолетници страдат от този метод. Това разкри годишният доклад за състоянието на работата за 2021 г. на Adobe Workfront. В него се описва „как COVID-19 е променил дигиталната работа“, какви са различията между поколенията служители, какво е значението на различни технологии в ежедневните работни процеси и др.

Доклaдът стъпва на две проучвания – едното проведено през февруари и март миналата година, а второто – осем месеца по-късно, през ноември и декември. Във всяко са участвали по 1000 респондента, които „са работили на компютър и са си сътрудничили с други хора“ и са били наети от компания с минимум 500 служители, уточнява в анализ на доклада Tech Republic.

В ерата на телекомуникациите отдалечените екипи са използвали богат набор от технологии, за да могат да работят съвместно. Броят на респондентите, които казват, че технологиите са „много важни“ за сътрудничеството, се е увеличил с 10 точки, а броят на респондентите, които казват, че технологията е също толкова важна за „вършене на най-добрата работа“, се е увеличили с девет точки, според доклада.

Авторите обясняват, че „отдалечената работа разкрива границите на остарелите технологии“. Това ще рече, че броят на респондентите, които смятат, че „старите технологии“ затрудняват вършенето на повече работа, се е увеличил с пет точки.

Преди началото на пандемията около една четвърт от работниците са казвали, че са напуснали длъжността си, „тъй като технологиите на работното място затрудняват работата“, се посочва в доклада. През следващите месеци обаче броят на хората, които са напуснали работа поради това, че технологиите възпрепятстват тяхната „способност да вършат работа качествено“, е скочил до 32%. Близо половината от анкетираните казват, че вероятно биха напуснали сегашната си позиция, „ако са недоволни или разочаровани от технологията“, използвана в ежедневната им работа.

Част от анализа се спира на това как различните поколения боравят с технологиите. В сравнение с времето „преди Covid-19“, броят на хората, които казват, че биха напуснали позицията си заради „лоши технологии“, е скочил с 13 точки при поколението X и със 7 точки за хилядолетниците.

„Впечатлението ни е, че хилядолетниците са технически по-прагматични от поколението X, така че не бива да очакваме поколението X да има такава висцерална реакция към лошите технологии,“ казва Алекс Шутман, вицепрезидент и генерален мениджър в Workfront, компания на Adobe.

Броят на респондентите, споделили, че биха отказали позиция поради остарели технологии, се е увеличил с 12 точки. Дигитално работещите, които са заявили, че биха кандидатствали за позиция, „защото са чули, че служителите на дадена компания използват страхотни технологии“, са се увеличили със седем точки, според доклада.

„Вярвам, че всички ще се върнем към физическите преживявания. Не мисля, че всички просто ще станем напълно виртуални. Физическите преживявания ще имат значение, но трябва да отделим време да помислим и за технологичните преживявания наред с физическите,“ казва Шутман.

Като цяло всички респонденти смятат, че всекидневният им принос в работата оказва „още по-голямо влияние върху успеха на компанията, отколкото преди пандемията“. Все пак хората от поколение X вярват, че „техният принос е много по-ценен“: скок с осем точки в сравнение с хилядолетниците, сочи докладът.

Работещите дистанционно се чувстват по-удобно на фона на „разнообразието от основни работни елементи“, но хората от поколение X „изглежда процъфтяват“, според доклада. Например, броят на хилядолетниците, които са казали, че се чувстват комфортно при общуването чрез дигиталните средства, се е увеличил с една точка, докато при поколението X е налице увеличение с осем точки.

„Склонни сме да предполагаме, че тъй като по-младите работещи хора са израснали с дигиталните технологии, те се чувстват много удобно с технологизираното работно място и не се нуждаят от допълнителна подкрепа“, казва Лора Бътлър, старши вицепрезидент по хората и културата в Adobe Workfront. „Но по-младите работници не са имали възможност да изградят колективна устойчивост при дадени тежки условия, те все още развиват своите професионални мрежи и не са натрупали достатъчно години, поглъщайки всички различни нюанси на корпоративната култура“.

Докладът завършва с поредица изводи за бизнес-лидерите и сред тях ключова е темата за третирането на „технологиите като критичен проблем на работната сила“.

„Технологията не може да бъде отделена от хората, които я използват. При вземането на решения за технологиите лидерите трябва да поставят в центъра на своето внимание как и дали технологиите дават на хората власт и сила да вършат полезна работа – или ограничават работната сила. Инвестирането в нови технологии е важно, но инвестирането в правилните технологиите е още по-важно“, се казва в доклада.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини