От х:

Днес в x:

14 °C

Руската дума прие закона, с който Путин може да бъде избран за още два президентски мандата

На пленарно заседание в сряда руската Дума прие на трето четене законопроект в съответствие с измененията в конституцията, който освен всичко друго дава на настоящия президент на Руската федерация Владимир Путин правото да се кандидатира отново за президентския пост.

Съгласно една от новите разпоредби на Конституцията на Руската федерация, ограничението на броя на сроковете, през които едно и също лице може да заема поста президент на Руската федерация, се прилага към настоящия държавен глава, без да се отчитат предишните му президентски мандати. По този начин тази законът позволява на настоящия държавен глава да изпълнява длъжността президент на Руската федерация още два мандата.

Законопроектът беше внесен в Държавната дума от депутатите Павел Крашенинников и Олга Савастянова, както и члена на Съвета на федерацията Андрей Клишас през ноември.

Според приетия вече закон, гражданин на Руската федерация, който е на най-малко 35 години, който е пребивавал постоянно в Русия в продължение на поне 25 години, а също така няма и никога преди това е имал гражданство или разрешение за пребиваване на друга държава, може да бъде избран за президент на страната. Тази разпоредба не се прилага за руснаци, „които преди са имали гражданство на държавата, която е приета или част от която е приета в Руската федерация в съответствие с федералния конституционен закон“.

Въвежда се възрастова граница за председателя на Централната избирателна комисия на Руската федерация. Той трябва да бъде гражданин на Русия, навършил 30 години. Освен това Централната избирателна комисия ще може да прекрати предсрочно правомощията на член на регионалната избирателна комисия, назначен по негово предложение. ЦИК ще може да освободи член на избирателната комисия предсрочно само въз основа на мотивирано предложение, заедно с което трябва да бъде представено предложение за нов кандидат. 

Новите правила също позволяват на избирателните комисии, в съгласие с ЦИК, да съкратят информацията за кандидатите в бюлетина, ако в нея са включени повече от десет кандидати или списъци с кандидати. Освен това избирателните комисии ще могат да увеличат броя на преносимите кутии, които могат допълнително да се използват за гласуване на открито.

Документът също така изяснява нормите на закона за избора на депутати в Държавната дума и забранява на граждани, осъдени на лишаване от свобода за престъпления със средна тежест, да се кандидатират и да бъдат избирани за депутати от долната камара на парламента за пет години от датата на изтърпяване на присъдата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини