От х:

Днес в x:

19 °C

ЕСО: Ще бъде обезщетен собственикът на тополите, отсечени при изграждането на електропровода

  Хасковлията Недялко Канев, който се жалва за неправомерна сеч на 17 тополи в имота му при прокарване на електропровод край хасковското село Конуш, ще получи обезщетение за нанесените щети. Това става ясно от отговор на ЕСО ЕАД след запитване на Haskovo.net.

  Предходната публикация по случая може да видите тук.

  От дружеството уточняват, че край селото минава изграждащият се нов междусистемен електропровод 400 kV от подстанция „Марица Изток“ (България) до подстанция „Неа Санта“ (Гърция). Обявен е за национален обект и обект с национално значение с решение на Министерски съвет. От ЕСО поясняват, че дейностите се изпълняват спрямо разрешителни и влязъл в сила Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП – ПП).

  Ето цялото становище/отговор на ЕСО ЕАД по повод отсечените тополи край Конуш:

  Относно: Жалба на г-н Недялко Канев, собственик на имот в землището на село Конуш, община Хасково, във връзка с изсечени 17 тополи при изграждането на нова ВЛ 400 kV от п/ст Марица Изток до п/ст Неа Санта.

  Въпрос: В тази връзка се интересувам дали в ЕСО има сигнал за случая с отрязаните 17 тополи и дали е правена проверка?

  В ЕСО ЕАД не е постъпвал сигнал за извършена незаконна сеч при изграждането новия междусистемен електропровод 400 kV от подстанция Марица Изток, България до подстанция Неа Санта, Гърция. След постъпване на Вашето запитване, г-жо Кутелова, беше извършена незабавна проверка на провежданите от фирмата-изпълнител строително-монтажни дейности. За резултатите от назначената проверка ще бъдат уведомени заинтересованите страни и компетентни органи.

  Въпрос: Коя е фирмата изпълнител на дейностите по прокарване на далекопровода?

  Строително-монтажните дейности по изграждане на междусистемния електропровод в участъка се извършват от ГД „Консорциум Електролукс Електроисток - Изградня“.

  Въпрос: Какъв е предметът на дейност на възложената поръчка? (Каква електрическа връзка се изгражда край Конуш?)

  Изграждане на нов междусистемен електропровод 400 kV от подстанция Марица Изток, България до подстанция Неа Санта, Гърция, обявен за национален обект и обект с национално значение с Решение № 584/18.07.2016г. на Министерски съвет на Република България и издадено Разрешение за строеж № РС-113/21.11.2019г. от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

  Въпрос: Има ли нарушение при отсичане на въпросните тополи при прокарване на далекопровода?

  Съгласно одобрен ПУП-ПП за обекта, заверен регистър на поземлените имоти и скица на конкретния имот, на които основания са придобити необходимите вещни права за изграждане на обекта, стълб №155 засяга поземлен имот №60.33, находящ се в землището на с. Конуш /ЕКАТТЕ 38399/с начин на трайно ползване /НТП/ –нива, орна земя, т.е. същия не попада под специалния режим на Закона за горите.

  В Закона за енергетиката в чл.64, ал.3 т. 2. е записано, че: „в засегнатите поземлени имоти не се допускат: а) извършване на застрояване или засаждане на трайни насаждения в сервитутната ивица, определена в наредбата по ал. 9“ и НАРЕДБА № 16 от 9.06.2004 г. за сервитутите на енергийните обекти, чл. 14. (1) „В сервитутната зона на енергиен обект за производство, пренос, разпределение и преобразуване на електрическата енергия не се допуска: 2. засаждане на трайни дървесни насаждения“ и във връзка с чл.15, ал.4. „почиства сервитутните зони чрез: а) изсичане на дървета и клони в сервитутните зони върху поземлени имоти …“.

  Във връзка с гореизложеното и в резултат на възникнал сервитут на основание влязъл в сила ПУП–ПП и внесени на разположение на правоимащите лица обезщетения, определени от общинска Комисия по чл. 210 от ЗУТ, ЕСО ЕАД е длъжно да отстрани всички трайни насаждения, които попадат в сервитутната зона и нарушават предвидения експлоатационен габарит на енергийното съоръжение.

  По отношение на законовата процедура, която следва да се изпълни за отсичане на единични дървета, които не представляват горски територии по смисъла на ЗГ, считаме, че приложим е Законът за опазване на селскостопанското имущество /чл.32-34/.

  Въпрос: Ще бъде ли обезщетен собственикът на имота с отсечените дървета, както и арендаторът на нивата с люцерната?

  Собственикът на имота с отсечените тополи, арендаторът, както и всяко едно физическо и юридическо лице, засегнати от изграждането на енергийни съоръжения ще бъдат обезщетени за нанесени щети на основание законовите разпоредби на ЗУТ.

  По смисъла на императивната норма на чл. 194, ал. 1 от ЗУТ е необходимо да бъде осигурен свободен достъп, като това е правото на определено лице да ползва за определен период от време чуждия имот с оглед постигане целите, визирани в същата разпоредба.

  След завършване на работите по чл. 194, ал. 1 от ЗУТ лицето, на което е осигурен достъп, е длъжно веднага да отстрани всички повреди, причинени на недвижимия имот във връзка с изпълнението на същите. Ако повредите не могат да бъдат отстранени, правоимащият се обезщетява за причинените вреди. Определянето на размера на обезщетението се извършва от Комисия по реда на чл. 210 и се изплаща в едномесечен срок от влизането в сила на оценката.

  Въпрос: Предвижда ли се сеч на още тополи в имота на Недялко Канев?

  Предвид задълженията на ЕСО ЕАД, произтичащи от законовите разпоредби на цитираните нормативни документи, всички трайни дървесни насаждения в границите на възникналия сервитут на енергийното съоръжение ще бъдат премахнати.

  С оглед безаварийната, безопасна и надеждна експлоатация на енергийния обект, действията по изсичане на дървесната растителност са задължителни и безалтернативни.

  Приложения:

  1. Разрешение за строеж № РС-113/21.11.2019г.;

  2. Решение № 584/18.07.2016г. на Министерски съвет на Република България;

  3. Заповед № 517/10.03.2020г. на кмета на община Хасково;

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ви
   Винету | Банкянски
   9 -6
   20:55, 16 мар 2021
   Евтин ток за Гърция
   Скъпи домати за България
   • Го
    Гост
    1 -3
    01:08, 17 мар 2021
    Хората хотели строят под такива електропроводи, те са 5 тополи проблем правят!
  • 2
   Му
   Мушо-Хитър -Крадец -Канев
   6 -1
   22:23, 16 мар 2021
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Ал
    Ала бала
    0 -3
    23:01, 16 мар 2021
    Тихо, папагал!
  • 3
   Бр
   Браво! :)
   3 0
   23:07, 16 мар 2021
   Ей така се печелят парички! :)
  • 4
   Ре
   Реалист
   3 -2
   03:28, 17 мар 2021
   Ебати и държавата...
   Влезли ти в имота и си правят кво си искат... А, после ще го обезщетяват....
   Да вземеш пушката и да гърмиш доде никой не мърда...
  • 5
   Дж
   джона
   1 0
   08:08, 17 мар 2021
   И на мен ми дължи пари дайте ми ги на мен

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
  18 юни 2021
  Последни новини