От х:

Днес в x:

11 °C

ЕСО: Ще бъде обезщетен собственикът на тополите, отсечени при изграждането на електропровода

  Хасковлията Недялко Канев, който се жалва за неправомерна сеч на 17 тополи в имота му при прокарване на електропровод край хасковското село Конуш, ще получи обезщетение за нанесените щети. Това става ясно от отговор на ЕСО ЕАД след запитване на Haskovo.net.

  Предходната публикация по случая може да видите тук.

  От дружеството уточняват, че край селото минава изграждащият се нов междусистемен електропровод 400 kV от подстанция „Марица Изток“ (България) до подстанция „Неа Санта“ (Гърция). Обявен е за национален обект и обект с национално значение с решение на Министерски съвет. От ЕСО поясняват, че дейностите се изпълняват спрямо разрешителни и влязъл в сила Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП – ПП).

  Ето цялото становище/отговор на ЕСО ЕАД по повод отсечените тополи край Конуш:

  Относно: Жалба на г-н Недялко Канев, собственик на имот в землището на село Конуш, община Хасково, във връзка с изсечени 17 тополи при изграждането на нова ВЛ 400 kV от п/ст Марица Изток до п/ст Неа Санта.

  Въпрос: В тази връзка се интересувам дали в ЕСО има сигнал за случая с отрязаните 17 тополи и дали е правена проверка?

  В ЕСО ЕАД не е постъпвал сигнал за извършена незаконна сеч при изграждането новия междусистемен електропровод 400 kV от подстанция Марица Изток, България до подстанция Неа Санта, Гърция. След постъпване на Вашето запитване, г-жо Кутелова, беше извършена незабавна проверка на провежданите от фирмата-изпълнител строително-монтажни дейности. За резултатите от назначената проверка ще бъдат уведомени заинтересованите страни и компетентни органи.

  Въпрос: Коя е фирмата изпълнител на дейностите по прокарване на далекопровода?

  Строително-монтажните дейности по изграждане на междусистемния електропровод в участъка се извършват от ГД „Консорциум Електролукс Електроисток - Изградня“.

  Въпрос: Какъв е предметът на дейност на възложената поръчка? (Каква електрическа връзка се изгражда край Конуш?)

  Изграждане на нов междусистемен електропровод 400 kV от подстанция Марица Изток, България до подстанция Неа Санта, Гърция, обявен за национален обект и обект с национално значение с Решение № 584/18.07.2016г. на Министерски съвет на Република България и издадено Разрешение за строеж № РС-113/21.11.2019г. от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

  Въпрос: Има ли нарушение при отсичане на въпросните тополи при прокарване на далекопровода?

  Съгласно одобрен ПУП-ПП за обекта, заверен регистър на поземлените имоти и скица на конкретния имот, на които основания са придобити необходимите вещни права за изграждане на обекта, стълб №155 засяга поземлен имот №60.33, находящ се в землището на с. Конуш /ЕКАТТЕ 38399/с начин на трайно ползване /НТП/ –нива, орна земя, т.е. същия не попада под специалния режим на Закона за горите.

  В Закона за енергетиката в чл.64, ал.3 т. 2. е записано, че: „в засегнатите поземлени имоти не се допускат: а) извършване на застрояване или засаждане на трайни насаждения в сервитутната ивица, определена в наредбата по ал. 9“ и НАРЕДБА № 16 от 9.06.2004 г. за сервитутите на енергийните обекти, чл. 14. (1) „В сервитутната зона на енергиен обект за производство, пренос, разпределение и преобразуване на електрическата енергия не се допуска: 2. засаждане на трайни дървесни насаждения“ и във връзка с чл.15, ал.4. „почиства сервитутните зони чрез: а) изсичане на дървета и клони в сервитутните зони върху поземлени имоти …“.

  Във връзка с гореизложеното и в резултат на възникнал сервитут на основание влязъл в сила ПУП–ПП и внесени на разположение на правоимащите лица обезщетения, определени от общинска Комисия по чл. 210 от ЗУТ, ЕСО ЕАД е длъжно да отстрани всички трайни насаждения, които попадат в сервитутната зона и нарушават предвидения експлоатационен габарит на енергийното съоръжение.

  По отношение на законовата процедура, която следва да се изпълни за отсичане на единични дървета, които не представляват горски територии по смисъла на ЗГ, считаме, че приложим е Законът за опазване на селскостопанското имущество /чл.32-34/.

  Въпрос: Ще бъде ли обезщетен собственикът на имота с отсечените дървета, както и арендаторът на нивата с люцерната?

  Собственикът на имота с отсечените тополи, арендаторът, както и всяко едно физическо и юридическо лице, засегнати от изграждането на енергийни съоръжения ще бъдат обезщетени за нанесени щети на основание законовите разпоредби на ЗУТ.

  По смисъла на императивната норма на чл. 194, ал. 1 от ЗУТ е необходимо да бъде осигурен свободен достъп, като това е правото на определено лице да ползва за определен период от време чуждия имот с оглед постигане целите, визирани в същата разпоредба.

  След завършване на работите по чл. 194, ал. 1 от ЗУТ лицето, на което е осигурен достъп, е длъжно веднага да отстрани всички повреди, причинени на недвижимия имот във връзка с изпълнението на същите. Ако повредите не могат да бъдат отстранени, правоимащият се обезщетява за причинените вреди. Определянето на размера на обезщетението се извършва от Комисия по реда на чл. 210 и се изплаща в едномесечен срок от влизането в сила на оценката.

  Въпрос: Предвижда ли се сеч на още тополи в имота на Недялко Канев?

  Предвид задълженията на ЕСО ЕАД, произтичащи от законовите разпоредби на цитираните нормативни документи, всички трайни дървесни насаждения в границите на възникналия сервитут на енергийното съоръжение ще бъдат премахнати.

  С оглед безаварийната, безопасна и надеждна експлоатация на енергийния обект, действията по изсичане на дървесната растителност са задължителни и безалтернативни.

  Приложения:

  1. Разрешение за строеж № РС-113/21.11.2019г.;

  2. Решение № 584/18.07.2016г. на Министерски съвет на Република България;

  3. Заповед № 517/10.03.2020г. на кмета на община Хасково;

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ви
   Винету | Банкянски
   9 -6
   20:55, 16 мар 2021
   Евтин ток за Гърция
   Скъпи домати за България
   • Го
    Гост
    1 -3
    01:08, 17 мар 2021
    Хората хотели строят под такива електропроводи, те са 5 тополи проблем правят!
  • 2
   Му
   Мушо-Хитър -Крадец -Канев
   6 -1
   22:23, 16 мар 2021
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Ал
    Ала бала
    0 -3
    23:01, 16 мар 2021
    Тихо, папагал!
  • 3
   Бр
   Браво! :)
   3 0
   23:07, 16 мар 2021
   Ей така се печелят парички! :)
  • 4
   Ре
   Реалист
   3 -2
   03:28, 17 мар 2021
   Ебати и държавата...
   Влезли ти в имота и си правят кво си искат... А, после ще го обезщетяват....
   Да вземеш пушката и да гърмиш доде никой не мърда...
  • 5
   Дж
   джона
   1 0
   08:08, 17 мар 2021
   И на мен ми дължи пари дайте ми ги на мен

  Хороскоп за 10.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
  10 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
  10 апр 2021
  Последни новини