От х:

Днес в x:

ЕСО: Ще бъде обезщетен собственикът на тополите, отсечени при изграждането на електропровода

    Хасковлията Недялко Канев, който се жалва за неправомерна сеч на 17 тополи в имота му при прокарване на електропровод край хасковското село Конуш, ще получи обезщетение за нанесените щети. Това става ясно от отговор на ЕСО ЕАД след запитване на Haskovo.net.

    Предходната публикация по случая може да видите тук.

    От дружеството уточняват, че край селото минава изграждащият се нов междусистемен електропровод 400 kV от подстанция „Марица Изток“ (България) до подстанция „Неа Санта“ (Гърция). Обявен е за национален обект и обект с национално значение с решение на Министерски съвет. От ЕСО поясняват, че дейностите се изпълняват спрямо разрешителни и влязъл в сила Подробен устройствен план – Парцеларен план (ПУП – ПП).

    Ето цялото становище/отговор на ЕСО ЕАД по повод отсечените тополи край Конуш:

    Относно: Жалба на г-н Недялко Канев, собственик на имот в землището на село Конуш, община Хасково, във връзка с изсечени 17 тополи при изграждането на нова ВЛ 400 kV от п/ст Марица Изток до п/ст Неа Санта.

    Въпрос: В тази връзка се интересувам дали в ЕСО има сигнал за случая с отрязаните 17 тополи и дали е правена проверка?

    В ЕСО ЕАД не е постъпвал сигнал за извършена незаконна сеч при изграждането новия междусистемен електропровод 400 kV от подстанция Марица Изток, България до подстанция Неа Санта, Гърция. След постъпване на Вашето запитване, г-жо Кутелова, беше извършена незабавна проверка на провежданите от фирмата-изпълнител строително-монтажни дейности. За резултатите от назначената проверка ще бъдат уведомени заинтересованите страни и компетентни органи.

    Въпрос: Коя е фирмата изпълнител на дейностите по прокарване на далекопровода?

    Строително-монтажните дейности по изграждане на междусистемния електропровод в участъка се извършват от ГД „Консорциум Електролукс Електроисток - Изградня“.

    Въпрос: Какъв е предметът на дейност на възложената поръчка? (Каква електрическа връзка се изгражда край Конуш?)

    Изграждане на нов междусистемен електропровод 400 kV от подстанция Марица Изток, България до подстанция Неа Санта, Гърция, обявен за национален обект и обект с национално значение с Решение № 584/18.07.2016г. на Министерски съвет на Република България и издадено Разрешение за строеж № РС-113/21.11.2019г. от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

    Въпрос: Има ли нарушение при отсичане на въпросните тополи при прокарване на далекопровода?

    Съгласно одобрен ПУП-ПП за обекта, заверен регистър на поземлените имоти и скица на конкретния имот, на които основания са придобити необходимите вещни права за изграждане на обекта, стълб №155 засяга поземлен имот №60.33, находящ се в землището на с. Конуш /ЕКАТТЕ 38399/с начин на трайно ползване /НТП/ –нива, орна земя, т.е. същия не попада под специалния режим на Закона за горите.

    В Закона за енергетиката в чл.64, ал.3 т. 2. е записано, че: „в засегнатите поземлени имоти не се допускат: а) извършване на застрояване или засаждане на трайни насаждения в сервитутната ивица, определена в наредбата по ал. 9“ и НАРЕДБА № 16 от 9.06.2004 г. за сервитутите на енергийните обекти, чл. 14. (1) „В сервитутната зона на енергиен обект за производство, пренос, разпределение и преобразуване на електрическата енергия не се допуска: 2. засаждане на трайни дървесни насаждения“ и във връзка с чл.15, ал.4. „почиства сервитутните зони чрез: а) изсичане на дървета и клони в сервитутните зони върху поземлени имоти …“.

    Във връзка с гореизложеното и в резултат на възникнал сервитут на основание влязъл в сила ПУП–ПП и внесени на разположение на правоимащите лица обезщетения, определени от общинска Комисия по чл. 210 от ЗУТ, ЕСО ЕАД е длъжно да отстрани всички трайни насаждения, които попадат в сервитутната зона и нарушават предвидения експлоатационен габарит на енергийното съоръжение.

    По отношение на законовата процедура, която следва да се изпълни за отсичане на единични дървета, които не представляват горски територии по смисъла на ЗГ, считаме, че приложим е Законът за опазване на селскостопанското имущество /чл.32-34/.

    Въпрос: Ще бъде ли обезщетен собственикът на имота с отсечените дървета, както и арендаторът на нивата с люцерната?

    Собственикът на имота с отсечените тополи, арендаторът, както и всяко едно физическо и юридическо лице, засегнати от изграждането на енергийни съоръжения ще бъдат обезщетени за нанесени щети на основание законовите разпоредби на ЗУТ.

    По смисъла на императивната норма на чл. 194, ал. 1 от ЗУТ е необходимо да бъде осигурен свободен достъп, като това е правото на определено лице да ползва за определен период от време чуждия имот с оглед постигане целите, визирани в същата разпоредба.

    След завършване на работите по чл. 194, ал. 1 от ЗУТ лицето, на което е осигурен достъп, е длъжно веднага да отстрани всички повреди, причинени на недвижимия имот във връзка с изпълнението на същите. Ако повредите не могат да бъдат отстранени, правоимащият се обезщетява за причинените вреди. Определянето на размера на обезщетението се извършва от Комисия по реда на чл. 210 и се изплаща в едномесечен срок от влизането в сила на оценката.

    Въпрос: Предвижда ли се сеч на още тополи в имота на Недялко Канев?

    Предвид задълженията на ЕСО ЕАД, произтичащи от законовите разпоредби на цитираните нормативни документи, всички трайни дървесни насаждения в границите на възникналия сервитут на енергийното съоръжение ще бъдат премахнати.

    С оглед безаварийната, безопасна и надеждна експлоатация на енергийния обект, действията по изсичане на дървесната растителност са задължителни и безалтернативни.

    Приложения:

    1. Разрешение за строеж № РС-113/21.11.2019г.;

    2. Решение № 584/18.07.2016г. на Министерски съвет на Република България;

    3. Заповед № 517/10.03.2020г. на кмета на община Хасково;

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ви
      Винету | Банкянски
      9 -6
      20:55, 16 мар 2021
      Евтин ток за Гърция
      Скъпи домати за България
      • Го
        Гост
        1 -3
        01:08, 17 мар 2021
        Хората хотели строят под такива електропроводи, те са 5 тополи проблем правят!
    • 2
      Му
      Мушо-Хитър -Крадец -Канев
      6 -1
      22:23, 16 мар 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ал
        Ала бала
        0 -3
        23:01, 16 мар 2021
        Тихо, папагал!
    • 3
      Бр
      Браво! :)
      3 0
      23:07, 16 мар 2021
      Ей така се печелят парички! :)
    • 4
      Ре
      Реалист
      3 -2
      03:28, 17 мар 2021
      Ебати и държавата...
      Влезли ти в имота и си правят кво си искат... А, после ще го обезщетяват....
      Да вземеш пушката и да гърмиш доде никой не мърда...
    • 5
      Дж
      джона
      1 0
      08:08, 17 мар 2021
      И на мен ми дължи пари дайте ми ги на мен
    Последни новини