От х:

Днес в x:

"Слънчоглед" е първата трансгранична регионална туристическа марка

Регионална туристическа марка „Слънчоглед“ е знак за качество и устойчивост, който се присъжда на туристически и търговски обекти, които съхраняват и популяризират културата и традиционните производства от Хасковско и съседните крайгранични области на Турция. 

Системата за доброволна сертификация е разработена в рамките на проект CB005.2.23.070 “Регионална туристическа марка за устойчив туризъм”, финансиран по програма INTERREG-IPA CBC Bulgaria-Turkey 2014-2020, в който партньори са Сдружение „Енвизимо Свят” гр. Хасково и Търговско - промишлена палата гр. Кешан.

Целта на Регионалната марка е да обедини хотели, къщи за гости, заведения, търговци, занаятчии и производители, а също така и и туристически обекти, които носят колорита региона и предпочитат партньорствата с местни производители и доставчици на услуги. Сертификатът „Слънчоглед“ е възможност за популяризиране на богатите туристически ресурси на региона, местните традиции и кулинарните особености. Критериите и процедурата за сертифициране са разработени от експерти в сферата на туризма и производството на храни от България и Турция.

„Слънчоглед“ е първата регионална трансгранична марка, разработвана у нас. Тя ще предоставя на маркираните обекти и сериозно пазарно предимство, т.к. системата от критерии за сертифициране включва и пакет изисквания към прилаганите мерки за безопасност, в контекста на пандемията COVID-19.

Предстои да бъдат проведени поредица от информационни събития, на които представителите на туристическия бизнес от Хасковска област и регионите на Кешан, Енез и Ипсала, обхванати от проекта в Република Турция, ще бъдат запознати подробно с изискванията, на които трябва да отговарят сертифицираните обекти, предимствата и процедурата, по която се присъжда регионалната  марка. В рамките на проекта пилотно ще бъдат сертифицирани 20 обекта от общините в област Хасково.

_____________________________________________________________________________________

Проект CB005.2.23.070 “Регионална туристическа марка за устойчив туризъм” е съфинансиран от Европейския съюз чрез програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020.

Тази публикация е напревена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България- Турция 2014-2020, CCI № 2014TC16I5CB005. Съдържанието на тази публикация е отговорност единствено на Сдружение „Енвизимо Свят” и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз, на Управляващия орган и Националния орган на Програмата.

Видеа по темата

Последни новини