От х:

Днес в x:

2.2 млн. лева за медийно отразяване похарчиха участниците в първите 10 дни от предизборната кампания

Политическите субекти са похарчили общо близо 2.2 млн. лева (без ДДС) за медийно отразяване в първите десет дни на предизборната кампания. Данните са на Институтa за развитие на публичната среда, който в този период е проследил договорите, сключени между участниците и медиите, публикували информация на интернет страниците си. Доставчиците на медийни услуги имат задължението да публикуват договорите си с политически субекти в тридневен срок след подписването им. Според разпоредбите на Изборния кодекс договорите могат да бъдат премахнати не по-рано от обявяване на резултатите от изборите, които са на 4 април.

За сравнение в първите дни от предизборната кампания за парламента през 2017 г. участниците са инвестирали 1.1 млн. лева (без ДДС).

До този момент коалицията "Воля"-НФСБ е инвестирала най-много в кампанията си - 694 194 лв. (без ДДС). На второ място по направени разходи са ГЕРБ-СДС със 375 184 лв. Републиканци за България са трети с разходи в размер на 339 932 лв., като над 60% от тях са за договори с "Нова телевизия" и БТВ. За посочения период договори с медиите не са сключили девет от регистрираните участници. Повече - ТУК.

Медиите с най-големи приходи за първите 10 дни от кампанията са "Нова телевизия" - 404 456 лв., БТВ - 379 999 лв. и ТВ Евроком - 219 899 лв. "Нова телевизия" и Би Ти Ви са сключили договори само с три формации - коалицията "Воля" и НФСБ, Републиканци за България и ВМРО. Мониторингът обхваща 40 национални и регионални медии - 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

Тенденция, която от института открояват, е, че за да достигнат до потенциалните си гласоподаватели, от партията с най-много гласове на последните избори - ГЕРБ залагат на печатни и онлайн медии, за сметка на електронните. "Видно е, че от коалицията ГЕРБ-СДС разходват средства за реклама предимно в интернет и печатни медии. Явно към този момент отразяването в телевизионен ефир на активността на министър-председателя е достатъчно за водене на предизборната кампания", коментират от Института за развитие на публичната среда.

Следващите данни по темата ще са на 25-ти март и 2-ри април.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Вс
    Всички
    7 0
    07:12, 16 мар 2021
    Всички ви знаем какви мекерета сте, но поне дайте тези пари за помощи в болниците. Тогава поне малко ще замязате на хора !
  • 2
    Ми
    Милев
    7 0
    09:26, 16 мар 2021
    НеУважаеми, Гербери...
    Аз моя живот го живях в две епохи...
    Помня училища с най- силната образователна система в света-изучавал съм всички български и възрожденски автори...дори знам, че е имало Турско робство!
    В училище имаше доктор,мед. сестра и зъболекар- безплатни...
    Лагери и детски школи....
    Можех да паркирам на тати Москвича без Синя зона...и униформен мъж все още будеше уважение и респект....
    Толкова заводи се построиха и язовири и инфраструктура, че вашият асфалт с ремонт на ремонта ми е жалък....
    Музиканти,певци,актьори...балет свободни професии, атракциони, таланти...можеха да работят и да се развиват....Заведенията бяха социални, пълни....имаше от всичко.
    Дори можеше да срещнеш- любов...
    Плащаха се символични стотинки за транспорт, храна, ток....
    Всеки имаше работа....П*д*р*с беше само Старшината в Казармата щот- той баща, той майка!
    Обиколих Гемания,Турция,Холандия- половин Европа и дори бях в САЩ....
    Нямаше кражби и заключени домове....имаше само два пола- мъже и жени...
    Можеше да намериш чисти места за плаж и разходка...бетона и хотелите ви с цел печалба ги имаше,но не бяха един върху друг.....
    Имахме развит туризъм и селско стопанство, и животновъдство!!!...Заводи...Производствен комплекс...Фабрики...
    Тая Кочина я нямаше!!!
    Вземете си рекламите за бързи кредити и ЧСИ- тата, и данъците и простащината и си идете с Мир...Вашето не е Политика, а целуване за з*дн*ц* на ЕС и Чуждопоклоничество!!!
    Нищо достойно,честно и свястно не носите на България и народа!
    Няма да върнете почти 3 000 000 емигранти - Българи!
    Няма да вдигнете стандарта на живот!
    Ще умират пенсионери и други само ,защото сте некадърни и не създавате- НИЩО!!!..Вие можете само да рушите и убивате живота и построеното.....
    Идете си в Мир...макр,че делата ви ще останат!
    АЗ ПОЗНАВАМ И ПОМНЯ ЕДНА ДРУГА БЪЛГАРИЯ И СИ Я ИСКАМ ОБРАТНО!!! ВЕДНАГА!!!
    • 3/
      3/4
      4 0
      10:47, 16 мар 2021
      Точно!!!!
  • 3
    3,
    3,14
    4 0
    10:46, 16 мар 2021
    Като гледам физиономиите горе,най-приемлива изглежда жената!!!Другите-едната мутра да хванеш и да удариш другата!
Последни новини