От х:

Днес в x:

Траките събирали сълзите си в стъкленици и ги погребвали до мъртвите

Диана Димитрова в гроба на знатната тракийка край с. Крушаре

„Китова могила“ в чест на знаменития учен и археолог д-р Георги Китов, нарече последната си находка Диана Димитрова, дългогодишна сподвижница на българския Индиана Джоунс. Възвишението край сливенското село Крушаре бе разкопано по маниера на Китов – с булдозери. В основата му екипът археолози откри гроб на знатна тракийка от римския период на траките – края на II-ри и началото на III-ти век след Христа.  

 

При разкопките учените се натъкнаха на уникален златен венец, а вчера внимателно изравяха от пръстта на вековете бронзов канделабър с три крака, амфора с внушителни размери от същия метал и други по-дребни антични предмети.



„Тук е била погребана знатна тракийска дама. Съдим за това по находките. Открихме и миниатюрни стъклени съдове, в които оплаквачите са събирали сълзите си“, обясни Диана Димитрова.



Разкопките, в които се включиха и реставратори, продължава работата си и се очаква да извадят още артефакти от тракийския гроб.

 

В плановете на екипа на Диана Димитрова са набелязани за изследване 3-4 тракийски могили. За трета година община Сливен подкрепя финансово експедиция "ТЕМП" на покойния археолог Георги Китов. Основната задача на експедицията е да продължи изследванията на д-р Георги Китов, който искаше да представи научни доказателства и факти, че Долината на тракийските царе продължава до река Тунджа край Сливен.



Сред големите заслуги на Георги Китов в региона е и откриването на тракийската гробница край хасковското село Александрово. Там с финансовата помощ на японското правителство бе изграден музей на тракийското изкуство, в който се намира макет в естествена големина на гробницата. За откриването на музея през май тази година пристигнаха и членовете на императорското семейство принц и принцеса Акишино.



В работата по уникалната гробница край Александрово Диана Димитрова работеше рамо до рамо с покойния д-р Китов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини