От х:

Днес в x:

Откриха останките на метеорита, който падна в Англия, и те се оказаха безценни

Изображение 1 от 4

    Химичното му наименование е въглероден хондрит, скалист материал, който остава с непроменен състав от формирането на нашата Слънчева система преди 4,5 милиарда години.

    До момента в света са открити едва 51 метеорита от този тип и този е първият във Великобритания.

    "Въглеродните хондрити всъщност са оцелелите градивни елементи на нашата Слънчева система. Много от тях съдържат прости органични вещества, аминокиселини и минерали, образувани от водата. Тези съставки са от съществено значение за разбирането как една планета става обитаема", казва д-р Ашли Кинг от Природонаучния музей в Лондон пред BBC.

    Хиляди хора съобщиха, че са видели ярка светкавица в небето в 21:54 в неделя, 28 февруари. И най-важното е, че избухването е забелязано не само от хората, но и от много специални камери на British Fireball Alliance. Записите от камери направиха възможно да се определи вероятната зона на падане на отломките.

    Изследователите имаха късмет. Част от метеорита паднала по добре разчистена пътека пред къщата на жител на Уинчкомб.

    "Когато погледнах в найлоновата торбичка, в която му беше казано да сложи намерените отломки, краката ми започнаха да треперят. Това е невероятно. Това е специален метеорит", казва експертът на Open University Ричард Гринууд, който отиде да провери какво е открил жителят на Уинчкомб.

    Незабавно изпратили издирвателна група в района, където било намерено първото парче. Междувременно местните жители откриват все повече и повече парчета от метеорита. Като цяло те успяха да съберат около 400 грама материал, които били предадени в Лондонския природонаучен музей и на учените.

    "Почти всички парчета са малки, с големината на гранитни камъчета. Те също приличат на счупен брикет от въглища за барбекю. Това е едно от най-красивите неща, които съм виждала", възторжено разказва проф. Моника Грейди от Отворения университет.

    Общо на Земята са събрани останките от 65 хиляди паднали метеорити, но само 1206 от тях са наблюдавани директно по време на падането. От тях само 51 са от въглеродно-хондритния тип. Това конкретно огнено кълбо е записано от камери още при навлизането му в земната атмосфера, което направи възможно изчисляването на неговата орбита. Метеоритът е дошъл на нашата планета от външния астероиден пояс, разположен по-близо до Юпитер.

    "По принцип това е част от Слънчевата система на възраст 4,5 милиарда години, която премина през дълбоко замръзване. Метеоритът изобщо не е имал шанс да се промени от предпланетно време. Неговият анализ ще ни даде представа каква е била нашата Слънчева система преди появата на планетите там", обяснява професор Сара Ръсел от Природонаучния музей.

    За да получат проба от този тип, американските и японските космически агенции изпращат сонди в космоса до астероиди. Но британски учени имаха по-голям късмет - ценният материал буквално им падна от небето.

    "Да, бил е повлиян от преминаването през атмосферата, но все пак трябва да е много близо до оригиналния състав. За щастие жител на Уинчкомб го намери в рамките на 12 часа след падането. Трудно е да си представим по-идеална ситуация", казва Ричард Гринууд.

    Находката е безценна за британската наука. За последно метеорит е открит във Великобритания преди 30 години. През 1991 г., когато Артър Петифор от село Глутън близо до Питърбъроу, Източна Англия, плевял лук в градината си, 10-сантиметров камък паднал върху тревата, който в крайна сметка получил името Глутънски метеорит.

    Все още може да има някакви останки от метеорита по тревните площи на Уинчкомб, които чакат да бъдат намерени. Учените молят местните жители внимателно да гледат в краката си и да докладват, ако видят малки черни камъчета или купчинки тъмен прах.

    Учените съветват намерените парчета да се поставят във фолио и да не се докосват, но е по-добре мястото да бъде заснето и да им бъдат изпратени GPS координатите. И най-важното е, че в никакъв случай не трябва да се поставя магнит до метеорита, защото това може да унищожи важна информация, която ще помогне на учените да научат повече за случилото се в Слънчевата система преди 4,5 милиарда години.

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини