От х:

Днес в x:

15 °C

Откриха останките на метеорита, който падна в Англия, и те се оказаха безценни

Изображение 1 от 4

  Химичното му наименование е въглероден хондрит, скалист материал, който остава с непроменен състав от формирането на нашата Слънчева система преди 4,5 милиарда години.

  До момента в света са открити едва 51 метеорита от този тип и този е първият във Великобритания.

  "Въглеродните хондрити всъщност са оцелелите градивни елементи на нашата Слънчева система. Много от тях съдържат прости органични вещества, аминокиселини и минерали, образувани от водата. Тези съставки са от съществено значение за разбирането как една планета става обитаема", казва д-р Ашли Кинг от Природонаучния музей в Лондон пред BBC.

  Хиляди хора съобщиха, че са видели ярка светкавица в небето в 21:54 в неделя, 28 февруари. И най-важното е, че избухването е забелязано не само от хората, но и от много специални камери на British Fireball Alliance. Записите от камери направиха възможно да се определи вероятната зона на падане на отломките.

  Изследователите имаха късмет. Част от метеорита паднала по добре разчистена пътека пред къщата на жител на Уинчкомб.

  "Когато погледнах в найлоновата торбичка, в която му беше казано да сложи намерените отломки, краката ми започнаха да треперят. Това е невероятно. Това е специален метеорит", казва експертът на Open University Ричард Гринууд, който отиде да провери какво е открил жителят на Уинчкомб.

  Незабавно изпратили издирвателна група в района, където било намерено първото парче. Междувременно местните жители откриват все повече и повече парчета от метеорита. Като цяло те успяха да съберат около 400 грама материал, които били предадени в Лондонския природонаучен музей и на учените.

  "Почти всички парчета са малки, с големината на гранитни камъчета. Те също приличат на счупен брикет от въглища за барбекю. Това е едно от най-красивите неща, които съм виждала", възторжено разказва проф. Моника Грейди от Отворения университет.

  Общо на Земята са събрани останките от 65 хиляди паднали метеорити, но само 1206 от тях са наблюдавани директно по време на падането. От тях само 51 са от въглеродно-хондритния тип. Това конкретно огнено кълбо е записано от камери още при навлизането му в земната атмосфера, което направи възможно изчисляването на неговата орбита. Метеоритът е дошъл на нашата планета от външния астероиден пояс, разположен по-близо до Юпитер.

  "По принцип това е част от Слънчевата система на възраст 4,5 милиарда години, която премина през дълбоко замръзване. Метеоритът изобщо не е имал шанс да се промени от предпланетно време. Неговият анализ ще ни даде представа каква е била нашата Слънчева система преди появата на планетите там", обяснява професор Сара Ръсел от Природонаучния музей.

  За да получат проба от този тип, американските и японските космически агенции изпращат сонди в космоса до астероиди. Но британски учени имаха по-голям късмет - ценният материал буквално им падна от небето.

  "Да, бил е повлиян от преминаването през атмосферата, но все пак трябва да е много близо до оригиналния състав. За щастие жител на Уинчкомб го намери в рамките на 12 часа след падането. Трудно е да си представим по-идеална ситуация", казва Ричард Гринууд.

  Находката е безценна за британската наука. За последно метеорит е открит във Великобритания преди 30 години. През 1991 г., когато Артър Петифор от село Глутън близо до Питърбъроу, Източна Англия, плевял лук в градината си, 10-сантиметров камък паднал върху тревата, който в крайна сметка получил името Глутънски метеорит.

  Все още може да има някакви останки от метеорита по тревните площи на Уинчкомб, които чакат да бъдат намерени. Учените молят местните жители внимателно да гледат в краката си и да докладват, ако видят малки черни камъчета или купчинки тъмен прах.

  Учените съветват намерените парчета да се поставят във фолио и да не се докосват, но е по-добре мястото да бъде заснето и да им бъдат изпратени GPS координатите. И най-важното е, че в никакъв случай не трябва да се поставя магнит до метеорита, защото това може да унищожи важна информация, която ще помогне на учените да научат повече за случилото се в Слънчевата система преди 4,5 милиарда години.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  13 май 2021
  Последни новини