От х:

Днес в x:

Защо синът на Хари и Меган не е принц

Едно от най-драматичните твърдения в интервюто пред Опра Уинфри на британския принц Хари и съпругата му Меган бе, че синът им е лишен от кралска титла, вероятно заради цвета на кожата си.

Арчи Маунтбатън-Уиндзор, синът на британския принц Хари и на Меган, е седми в линията на наследяване на британския престол. За разлика от него децата на принц Уилям, големия брат на принц Хари, са принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис.

Меган каза в интервюто, че докато била бременна, "те" - вероятно имайки предвид двореца, "казваха, че не искат той да бъде принц, който би бил различен от протокола".

Тя загатна, че можело да става дума за това "първият цветнокож член на това семейство да не бъде титулуван по същия начин, както биха били другите внуци".

Кралица Елизабет Втора има девет правнука, сред които е и Арчи. Те не са принцове и принцеси с изключение на трите деца на принц Уилям, който е втори в линията за наследяване на престола и един ден би трябвало да стане крал.

С указ на крал Джордж Пети от 1917 г. титлите принц и принцеса са ограничени до децата на монарха, децата на синовете на монарха и "най-големият жив син на най-големия син на принца на Уелс", който в наши дни е принц Джордж, синът на принц Уилям, предава БТА.

Боб Морис, експерт по конституционни въпроси в лондонския Юнивърсити колидж каза, че правилото е въведено, за да се ограничи непрекъснато нарастващия брой титли принцове и принцеси.

"Кралица Виктория имала девет деца, които били принцове и принцеси, те имали деца и така нататък, и така нататък и крал Джордж Пети преценил, че трябва да се направи нещо, за да се въведе ред", каза той.

Кралицата има право да променя правилата и през 2012 г. тя издаде указ, според който всички деца на принц Уилям и съпругата му Катрин ще бъдат принцове и принцеси, а не само най-големият му син.

Според указа на крал Джордж Пети Арчи не е принц, но ще стане такъв като внук на монарха, когато настоящият престолонаследник принц Чарлз стане крал.

В интервюто Меган заяви, че ѝ казали, че "искат да променят правилото за Арчи".

Не стана ясно какво има предвид, но според Морис принц Чарлз е давал да се разбере, че ще е "привърженик на по-малко кралско семейство", когато се възкачи на престола.

Арчи има право на аристократична титла по рождение, като например лорд Арчи Маунтбатън-Уиндзор. При раждането му обаче бе съобщено, че Хари и Меган са решили Арчи да не получи такава.

Въпреки това Меган каза пред Уинфри, че "това не беше решение, което ние взехме".

Тя изрази и тревога, че без титла Арчи не е щял да получи охрана.

Но кралските титли като принц и принцеса не носят автоматично правото на защита. Високопоставените членове на кралското семейство, каквито бяха Хари и Меган преди да се оттеглят миналата година, имат телохранители от полицията, за които плащат данъкоплатците. Членовете на кралското семейство, които не са ангажирани към короната, като дъщерите на принц Андрю - принцеса Биатрис и принцеса Юджини, нямат охрана.

От Бъкингамския дворец не отговориха на отделни обвинения от интервюто. В изявлението, разпространено от двореца, се посочва, че "повдигнатите въпроси, особено расовите, са тревожни", че ги приемат сериозно и ще ги разрешат в семейството.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ма
    малко в стил
    6 0
    14:51, 10 мар 2021
    Богатите също плачат. Имаше такъв филм. От местене го уморих. Ама на. Налага се пак да го местя в другия крачол
  • 2
    Хе
    хехе
    2 0
    22:12, 11 мар 2021
    От къде не къде детето с баща на син на коняр и майка цигане да има титла? И стига сте ни занимавали с тези никаквици.
  • 3
    То
    Тотомир Тотков
    2 0
    14:55, 12 мар 2021
    Тъп като баща си, нахален като майка си- още малко и принц.
  • 4
    Да
    Дамян
    2 0
    19:01, 12 мар 2021
    Кръстила си сина на любимия си котарак Арчи , а се вайка , че няма да бъде принц.
  • 5
    Па
    Пак ще кажа
    2 0
    19:26, 12 мар 2021
    Фурсов го описва добре. Глобалистите промотират смесени бракове и педерастия на народите. Обаче от това промотиране се заразиха наследниците им. Там им е слабото място. Бумеранга се връща
Последни новини