От х:

Днес в x:

Личен опит: Как да се върна към живота след изневяра?

Преди няколко месеца се разделих с годеника си. Щяхме да се оженим, но разбрах, че ми изневерява. Буквално го хванах на среща с друга. Бях шокирана, ударих му шамар, взех ключовете от апартамента си, в който живеехме заедно, и си тръгнах. Нямах никакво намерение да го виждам повече. Проведохме кратък телефонен разговор, в който да разрешим някои въпроси от съвместното ни съжителство. Това е всичко. Нито дума, никакво съжаление, дори едно „извинявай“. Той бързо се сдоби с нова приятелка. Разбрах, че съм в нездравословна връзка. Вложих емоции, вложих средства, а не получавах нищо в замяна. Постоянната му заетост в работата всъщност се е дължала на любовни връзки. Чувала съм обещания, които никога не се сбъднаха. Опитвах се да разбера защо чувствам, че нещо не е наред. Попитах го директно защо имам това усещане. И всичко свърши с хващането му в изневяра и мълчанието от негова страна. Или по-скоро обяснението, че това е част от човешките отношения. Радвам се, че всичко свърши, но постоянно си мисля – как стана така, че позволих това в живота си? И каква е вероятността отново да изпадна в подобна ситуация? Вече минаха пет месеца и все още превъртам случилото се в главата си. Съжалявам себе си. Самочувствието ми е на кота нула, избягвам хората, отказвам срещи. Не се виждам с приятелите си, не искам да виждат тъжното ми лице и да правят опити да ме развеселяват. Към това се добави и необходимостта да си намеря нова работа заради коронавируса. Почти нямам мотивация. Иска ми се да се събера и да продължа напред, но не се получава.
Д., на 28 години

Oтговорът на психолога

Логичен е въпросът към партньора ви „Защо чувствам, че нещо не е наред?“. Отговорът е очевиден – защото наистина е имало нещо нередно. Дълго време сте криели този отговор от себе си. Не сте искали да приемате с ума това, което са „говорили“ чувствата ви.

В такива случаи човек иска да чуе, че всичко е наред. Ние се „радваме да бъдем измамени“, стига любимият да казва, че ни обича.

Може да се предположи, че сте била подложена на форма на психологическо малтретиране, известна като „газово осветление“. Манипулаторите използват тази техника, за да накарат жертвата си да се съмнява в обективни неща. „Това не е това, което мислите!“ – най-известната фраза на манипулаторите.

Задавате си въпроса „Как позволих това?“. Да приемем желаното вместо действителността е характерно за много хора. Не се обвинявайте! Може да се развие способността да се доверите на чувствата си и да вземете правилните решения. За да направите това, трябва да възстановите и осъзнаете целия процес на случващото се, заедно с вашите реакции към него. Това може да се научи с работа с психолог или терапевт.

Задавате правилните въпроси: „Как го позволих?“ и „Как да не попадна отново в подобна ситуация?“. Въпроси за миналото и бъдещето. Но е важно да си зададете още един въпрос – какво правя в момента, как да си помогна днес?

Ситуацията не е никак добра – вие сте недоволни от себе си, стоите далеч от хората, предполагайки, че можете да бъдете в тежест за приятелите си. Не знам дали това е просто липса на настроение или вече е състояние на депресия. Може би е полезно да се консултирате и с лекар.

Но вие сама можете да си помогнете. Обърнете се към себе си, както би направила една майка към тъжното си дете. Помислете за дейности, които са ви носили радост. Може би това ще бъде някакво хоби или разходка, интересен филм или среща с приятели. Защо се нуждаем от приятели, ако не можем да споделяме мислите и преживяванията си с тях и да получим така необходимата подкрепа сега?

В състояние на лошо настроение всяка физическа активност е особено полезна. Ако можете да направите първоначалните малко усилия, за да спортувате – ходене, плуване, фитнес. Ще бъдете доволни не само от физическото състояние на тялото си, но и за душата си. Опитът да се грижите за себе си, способността да разбирате и чувствате ще ви помогнат, когато отново имате партньор. Основният бонус, който ще получите, е силно намаляване на очакванията към следващия мъж до вас.

Елена Улитова, психотерапевт, пред psychologies

Източник: Tialoto

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини