От х:

Днес в x:

11 °C

България отбелязва 143 години от Освобождението

Днес България отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 143 години на този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. Русия и Турция подписват Санстефанския мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България.

За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

Както и през миналата година част от обичайните тържества са отменени. Преди седмица Община Габрово след писмо от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отмени създадената организация за църковно-военен ритуал на връх Шипка. Вместо това в памет на загиналите за свободата на България от 9.30 часа ще бъде отслужена панихида в храма "Успение на Пресвета Богородица", а в 10 часа на централния площад "Възраждане" в града ще бъде издигнат националният флаг.

Въпреки това държавният глава Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка, а в 18:40 ч. ще произнесе слово на площад "Народно събрание" след тържествената заря-проверка и приемането на почетния строй.Пресцентърът на парламента обяви в петък, че председателят на институцията Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник на България в Габрово и на връх Шипка.

Пътната агенция обяви, че от 22 ч. на 2 март до 17 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово - връх Шипка - Казанлък. За участниците в честването движението от 5.30 ч. до 13 ч. ще бъде еднопосочно от Габрово и Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на МВР, а от 13 до 17 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Габрово и Казанлък.

В София от 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България, в която ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова. От 12.00 ч. пред сградата на администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. "Народно събрание".

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове на ул. "Раковски" и "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) от 18.30 часа на пл. "Народно събрание" ще бъде осигурен достъп през три контролно-пропускателни пункта - два от двете страни на пешеходните алеи на бул. "Цар Освободител", в близост до изходите на подлеза при СУ "Свети Климент Охридски" (кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "В. Левски") и през на бул. "Цар Освободител".

Служителите на НСО ще извършват проверки за наличие на опасни предмети и вещества. Граждани с обемисти предмети няма да бъдат допускани, ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  По
  Порчо
  6 -1
  10:13, 3 мар 2021
  Честит празник, българи!
 • 2
  Ле
  Левски
  6 -1
  10:14, 3 мар 2021
  Денят на Освобождението на България от турско робство 3 март е националният празник на България. На този ден е подписан Санстефанският мирен договор след победата на Русия над Туркия от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.
  • Ак
   Ако
   5 0
   12:16, 3 мар 2021
   се надигнеш и погледнеш за каква Чиста и Свята Република си се борил,ще осъзнаеш че по-добре е да си лежиш в незнайния гроб( за съжаление). А довечера Доган и Борисов пак ще са на масата заедно!
 • 3
  А надолец от
  Б анкя ни яха
  В суе го псуваме в мрака
  Г ьонсурата се хили кат пръч
  Д ивите мутри го следват
  Е мира на СИК е на власт
  Ж ално блеят стадата а
  З лият уфчар ходи на мач
  И ма ли още надежда ?
  Й овков да напише за нея роман
  К учето злобно отвръща
  „Л ошия матриал заслужава само самар“
  М ладите бягат в чужбина
  Н икой не поглежда назад
  О теца казва на сина :
  „П ростен си ако не се завръщаш в тоя мрак „
  Р адост едничка остана
  С тадото да му пуснат Азис кючек
  Т ихо умира Народа
  У тре ще погребем поредния Човек
  Ф изика на новото време
  Х имия на несбъднатия рай
  Ц аря само прибра ги парите
  Ч акаме да ни гази нов трамвай
  Ш епнем и свещите палим
  „Ще дойде и нашия ден“
  Ъ , ама едва ли
  Ь ок гяур каза кротко другаря Доган
  Ю да червен подкара с кавала
  Я рема е яко скован
 • 4
  Ср
  Срам и позор,
  2 0
  12:56, 3 мар 2021
  вместо днес да е на Шипка или на друго свято за българите място,приятелят на Ердоган отново
  обикаля с джипката и антуража си да инспектира. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ .
 • 5
  3,
  3,14
  2 0
  13:27, 3 мар 2021
  Честит празник на истинските българи!
 • 6
  7/
  7/8
  1 0
  13:48, 3 мар 2021
  Цяла България празнува Освобождението,а "инспектор ДЮДЮ" инспектира и говори глупости!Няма ли един приятел да каже на тази кратуна какво представлява и че е стигнал дъното с простотиите си!
 • 7
  Фа
  ФАРАОН
  0 -2
  15:46, 3 мар 2021
  Расате, искам варна и бургас да станат ад за колхозната свиня! Къде чуете, да грухти или я мернете, на земята и с кубинките синьо-зелена да стане! Деца, женски, дъртаци, козли, никаква милост! Наред ги карате!
Последни новини