От х:

Днес в x:

Хасково празнува 146 години от Освобождението на България

    Хасково отбеляза 146 години от Освобождението на България. В тържествената церемония участие взеха военнослужещите от военните формирования 52 740 и 22 280, Духовият оркестър и Мажоретният състав при Младежкия център.

    По традиция празникът започна в 11 часа на площад "Общински" с тържествен ритуал по издигане на националното знаме.

    Шествието, водено от военните, Духовия оркестър и Мажоретния състав, се отправи към пл. “Свобода.“ Там пред паметника на Незнайния войн бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България.

    В словото си кметът Станислав Дечев припомни значението на историческата дата.

    „Днес празнуваме деня на Освобождението на България от Османско владичество. Денят на българското национално възкресение. Преди 146 години България посрещна изстрадалата си свобода и пое по пътя на своето развитие. Избра да се движи по него гордо и смело така, както повеляваха заветите на националните ни герои. В годините след Освобождението ни България решително и твърдо се нареди до другите европейски народи като доказа своята чест, икономическа мощ и национално единство.“, каза Дечев.

    Градоначалникът призова своите съграждани никога да не забравят портретите на Ботев, Левски, Бенковски, Раковски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

    „От тези портрети ни гледат прямо в очите безстрашни и дръзки мъже. Българи, които няма как да бъдат наречени роби. Българи - силни, безстрашни, свободни, смели, които взеха в ръцете си тежката съдба на народа ни. И без да чакат освободители, въстанаха, за да го освободят", каза още градоначалникът. Станислав Дечев напомни за хилядите войни от различни националности, дали живота си в руско-турската война. "Аз вярвам, че на 3 март ние българите преди всичко празнуваме българската твърдост. Почитаме националното ни достойнство и славим юначната сила и воля на нашите национални герои, защото България е жива заради тях. Да живее България!“, завърши словото си Станислав Дечев.

    Програмата продължи с рецитал на Наталия Ангелова, която изпълни „Балада за България“ от Евтим Евтимов.

    Празникът завърши с голямо общоградско хоро под звуците на оркестър „Колорит“.

    Пламена Пилитова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай Танас общественик
      14 -8
      11:23, 3 мар 2024
      "Честит празник граждани и селяни !
      Колорит ще свири, нали Миленчо е седял на един чин с кметя 🥂
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини