От х:

Днес в x:

11 °C

В Израел поставят проследяващи гривни на пристигащи от чужбина

В Израел започнаха да поставят проследяващи гривни на пристигащи от чужбина. Уредът е алтернатива на задължителната двуседмична карантина в хотели.

Престоят в тях е за сметка на правителството. С гривните пристигащите в Израел имат право на самоизолация вкъщи.

Проектът с проследяващите гривни е на здравното министерство в Израел. Ако се окаже успешен, от компанията производител са готови да произведат хиляди устройства.

"Процедурата за получаване на проследяваща гривна е много опростена. Вписват паспортните данни и данните от кредитната карта. Те са необходими като депозит за гривната, в случай, че не я върна", каза жена.

Властите увериха, че ще се събира единствено информация за местонахождението на хората, които носят проследяващи гривни.

Проектът обаче може да срещне съпротива. Вчера Върховният съд на Израел отново излезе с решение службата за сигурност "Шин Бет" да спре да използва технологии за проследяване на мобилни телефони в борбата с коронавируса.

Проследяването започна през март миналата година. През юни Върховният съд забрани тази дейност, но последва скок на заразените. Тогава парламентът одобри използването на проследяващи технологии за 3 седмици. Оттогава срокът постоянно се удължава.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини