От х:

Днес в x:

2 °C

Марсианският роувър на НАСА кацна успешно на Червената планета

Марсиансият роувър Perseverance на НАСА  успешно кацна тази вечер в 22:55 ч. българско време в кратера Джезеро на Марс.

"Perseverance" ("Постоянство") пропътува 471 милиона км от изстрелването си на 30 юли 2020 г. 

След седемте минути на тровожно очакване на фазата "навлизане, спускане и кацане" Червената планета приюти новия си над 10-тонен посетител.

Малко след кацането роувърът изпрати първата си снимка на Земята.

НАСА заяви, че спускането на роувъра "Пърсивиърънс" на Марс е преминало без грешка и той е попаднал точно на "паркомястото си" - сравнително равен терен сред опасни скали в кратера Джезеро, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко часа след кацането Мат Уолън, заместник-мениджър на проекта от НАСА, докладва, че роувърът е в "отлична форма".

Президентът Джо Байдън поздрави с кацането в Туитър: Днес доказахме още веднъж, че със силата на науката и американската изобретателност нищо не е извън възможностите ни".
Марс е опасно място за кацане и много мисии са се провалили там, включително и американски. За по-малко от три месеца през 1999 г. американски апарат не успя да навлезе в орбита, защото инженерите бяха объркали метричните и английските мерни единици, а друг се разби на повърхността след като двигателите се изключиха по-рано.

Наземният контрол чакаше безпомощно да получи сигнал, докато предварително програмираният космически апарат извършваше сложните маневри. Той навлезе в марсианската атмосфера с 19 500 км/ч, или 16 пъти колкото скоростта на звука, забави при падането, освободи 21-метров парашут, след това използва насочвана с ракетни двигатели платформа, наричана въздушен кран, за да спусне роувъра през последните 18 м до повърхността.

Сигналът, потвърждаващ кацането, пристигна след 11,5 минути. В залата за контрол на полета избухнаха ръкопляскания.

"Пърсивърънс", или "Пърси", както е галеното име на марсохода, малко след това изпрати две черно-бели снимки на повърхността, като на едната от тях се вижда сянката, която хвърля.

"Това наистина е най-изключителната, невъобразимо сложна и с исторически потенциал кампания" - каза Дейвид Паркър, директор на Европейската космическа агенция за изследвания на космоса с хора и роботи.

Стив Юрчик, изпълняващ длъжността директор на НАСА, също поздрави екипа за постижението. "Какъв престиж за екипа. Какъв изумителен екип - успя да се справи с всички трудности и предизвикателства, свързани с кацането на роувър на Марс. Плюс предизвикателствата на Ковид. Изумително постижение."

Бившият астронавт и главен учен на НАСА Джон Грунсфелд написа в Туитър, че кацането на "Пърсивиърънс" е "добрата новина и вдъхновение, които ни трябват сега. Напомня ни, че ще устоим на Ковид и политическите вълнения и най-доброто предстои".

"Сега започва невероятната наука" - каза на пресконференцията след кацането Томас Зърбъкен, научен ръководител на мисията от НАСА, като театрално скъса резервния план, подготвен в случай на неуспех, и го хвърли зад гърба си.

"Пърсивиърънс" - най-големият и сложен роувър на НАСА, е деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс. Досега само САЩ могат да се похвалят с това.

Роувърът с размер на автомобил е задвижван с плутоний. Той се насочи за кацане в най-малката и трудна цел, избирана от НАСА досега - ивица от древна речна делта, обсипана със скали и кратери. През следващите две години "Пърси" ще използва двуметровата си ръка, за да сондира и събира проби с надежда, че те може да съдържат признаци от микробен живот в миналото. Образците ще бъдат запечатани и складирани, за да бъдат взети от друг роувър и върнати на Земята, може би през 2031 г. с помощта на Европейската космическа агенция.

Единственият начин да се потвърди или изключи съществуването на живот на Марс в миналото е пробите от планетата да бъдат анализирани в най-добрите лаборатории на света. Учените се надяват да отговорят на един от основните въпроси на теологията, философията и изследването на космоса - "сами ли сме в огромната космическа пустиня, ... или животът е много по-често срещан. Дали той възниква винаги когато и където има подходящи условия" - каза Кен Уилифорд, заместник научен ръководител на проекта.

"Пърсивиърънс" е третият космически апарат, пристигнал до Марс за малко повече от седмица. Два апарата от ОАЕ и Китай навлязоха в орбитата на Червената планета на 9 и 10 февруари. Китайският апарат "Тянвън-1" има малък роувър, който ще бъде спуснат на Марс през май или юни.

И трите мисии полетяха през юли миналата година, за да се възползват от близкото разположение на Земята и Марс и пропътуваха разстоянието от 480 милиона километра за седем месеца.

Два стари апарата на НАСА още работят на повърхността на Марс - "Кюриосити" и "Инсайт".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини