От х:

Днес в x:

22 °C

Марсианският роувър на НАСА кацна успешно на Червената планета

Марсиансият роувър Perseverance на НАСА  успешно кацна тази вечер в 22:55 ч. българско време в кратера Джезеро на Марс.

"Perseverance" ("Постоянство") пропътува 471 милиона км от изстрелването си на 30 юли 2020 г. 

След седемте минути на тровожно очакване на фазата "навлизане, спускане и кацане" Червената планета приюти новия си над 10-тонен посетител.

Малко след кацането роувърът изпрати първата си снимка на Земята.

НАСА заяви, че спускането на роувъра "Пърсивиърънс" на Марс е преминало без грешка и той е попаднал точно на "паркомястото си" - сравнително равен терен сред опасни скали в кратера Джезеро, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко часа след кацането Мат Уолън, заместник-мениджър на проекта от НАСА, докладва, че роувърът е в "отлична форма".

Президентът Джо Байдън поздрави с кацането в Туитър: Днес доказахме още веднъж, че със силата на науката и американската изобретателност нищо не е извън възможностите ни".
Марс е опасно място за кацане и много мисии са се провалили там, включително и американски. За по-малко от три месеца през 1999 г. американски апарат не успя да навлезе в орбита, защото инженерите бяха объркали метричните и английските мерни единици, а друг се разби на повърхността след като двигателите се изключиха по-рано.

Наземният контрол чакаше безпомощно да получи сигнал, докато предварително програмираният космически апарат извършваше сложните маневри. Той навлезе в марсианската атмосфера с 19 500 км/ч, или 16 пъти колкото скоростта на звука, забави при падането, освободи 21-метров парашут, след това използва насочвана с ракетни двигатели платформа, наричана въздушен кран, за да спусне роувъра през последните 18 м до повърхността.

Сигналът, потвърждаващ кацането, пристигна след 11,5 минути. В залата за контрол на полета избухнаха ръкопляскания.

"Пърсивърънс", или "Пърси", както е галеното име на марсохода, малко след това изпрати две черно-бели снимки на повърхността, като на едната от тях се вижда сянката, която хвърля.

"Това наистина е най-изключителната, невъобразимо сложна и с исторически потенциал кампания" - каза Дейвид Паркър, директор на Европейската космическа агенция за изследвания на космоса с хора и роботи.

Стив Юрчик, изпълняващ длъжността директор на НАСА, също поздрави екипа за постижението. "Какъв престиж за екипа. Какъв изумителен екип - успя да се справи с всички трудности и предизвикателства, свързани с кацането на роувър на Марс. Плюс предизвикателствата на Ковид. Изумително постижение."

Бившият астронавт и главен учен на НАСА Джон Грунсфелд написа в Туитър, че кацането на "Пърсивиърънс" е "добрата новина и вдъхновение, които ни трябват сега. Напомня ни, че ще устоим на Ковид и политическите вълнения и най-доброто предстои".

"Сега започва невероятната наука" - каза на пресконференцията след кацането Томас Зърбъкен, научен ръководител на мисията от НАСА, като театрално скъса резервния план, подготвен в случай на неуспех, и го хвърли зад гърба си.

"Пърсивиърънс" - най-големият и сложен роувър на НАСА, е деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс. Досега само САЩ могат да се похвалят с това.

Роувърът с размер на автомобил е задвижван с плутоний. Той се насочи за кацане в най-малката и трудна цел, избирана от НАСА досега - ивица от древна речна делта, обсипана със скали и кратери. През следващите две години "Пърси" ще използва двуметровата си ръка, за да сондира и събира проби с надежда, че те може да съдържат признаци от микробен живот в миналото. Образците ще бъдат запечатани и складирани, за да бъдат взети от друг роувър и върнати на Земята, може би през 2031 г. с помощта на Европейската космическа агенция.

Единственият начин да се потвърди или изключи съществуването на живот на Марс в миналото е пробите от планетата да бъдат анализирани в най-добрите лаборатории на света. Учените се надяват да отговорят на един от основните въпроси на теологията, философията и изследването на космоса - "сами ли сме в огромната космическа пустиня, ... или животът е много по-често срещан. Дали той възниква винаги когато и където има подходящи условия" - каза Кен Уилифорд, заместник научен ръководител на проекта.

"Пърсивиърънс" е третият космически апарат, пристигнал до Марс за малко повече от седмица. Два апарата от ОАЕ и Китай навлязоха в орбитата на Червената планета на 9 и 10 февруари. Китайският апарат "Тянвън-1" има малък роувър, който ще бъде спуснат на Марс през май или юни.

И трите мисии полетяха през юли миналата година, за да се възползват от близкото разположение на Земята и Марс и пропътуваха разстоянието от 480 милиона километра за седем месеца.

Два стари апарата на НАСА още работят на повърхността на Марс - "Кюриосити" и "Инсайт".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
18 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
18 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
18 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
18 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
18 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
18 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
18 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
18 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
18 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
18 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
18 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
18 май 2021
Последни новини