От х:

Днес в x:

2 °C

Ураганите на Бермудите увеличили силата си двойно за шест десетилетия

Скоростта на вятъра, с която ураганите вилнеят в Бермудите, се е увеличила повече от два пъти през последните 66 години, поради повишаването на температурите на океана в региона в резултат на изменението на климата, според ново проучване.

В радиус от 100 мили от Бермудските острови средната максимална скорост на вятъра от урагани се е увеличила от 56 на 117 км/ч между 1955 и 2019 г., установиха изследователите. Това е еквивалентно на увеличение от 10 км/ч  на всяко десетилетие.

През това време температурите на морската повърхност в региона също са се увеличили с до 1,1 градуса по Целзий, според Бермудските атлантически часови серии (BATS) - дългогодишен набор от данни, събран от Бермудския институт за океански науки.

Учените вече знаят, че по-високите температури на морската повърхност подхранват по-силни тропически циклони. Но новите открития показват, че температурите под морската повърхност също играят ключова роля за формирането на тези бури.

„Нашето изследване демонстрира по-голямо значение на температурите в горната част на океана спрямо температурите на морската повърхност при прогнозирането на интензивността на ураганите“, казва пред Live Science водещият автор Саманта Халам, докторант в Националния океанографски център и Университета в Саутхемптън във Великобритания.

Настоящите прогнози за ураганите разчитат много на температурите на морската повърхност, за да правят прогнози. Изследователите обаче откриха, че температурата на най-горните 50 метра от водния стълб може да се използва за по-точно прогнозиране на интензивността на ураганите.

Температура и интензивност

Тропическите циклони - ураганите в Северния Атлантически океан и североизточната част на Тихия океан, циклоните в Южния Тихи океан и Индийския океан и тайфуните в Северозападната част на Тихия океан, възникват, когато атмосферни системи с ниско налягане се образуват върху петна с топла вода близо до екватора.

Високите температури на морската повърхност карат горещия въздух, пълен с влага, да се издига в атмосферата, създавайки петно ​​от ниско налягане на въздуха отдолу. След това въздухът от околните райони се изтегля, за да запълни "празното" място с ниско налягане. Това създава цикъл от издигащ се топъл въздух, привличащ по-студен въздух, и кара скоростта на вятъра да се увеличава. Междувременно издигащият се, богат на влага въздух се охлажда и водата в него образува облаци, които започват да се извиват нагоре, според обясненията на НАСА.

По време на този процес на образуване топлината от океана се губи в атмосферата и повърхностните води се охлаждат. Но ако подводните води също са топли, тези по-топли води ще се издигнат на повърхността, защото са по-малко плътни. Попаднали там, те могат да продължат процеса на образуване на бури. Този механизъм може да е ключова причина, поради която ураганите са станали толкова по-силни през последните няколко десетилетия.

Учените анализирали температурните промени в горните 300 метра от водата. Те открили, че средната температура в горните 50 метра от водния стълб, която се е покачила между 0,5 и 0,7 грдуса Целзий от 1955 до 2019 г., всъщност е по-тясно свързана с интензивността на урагана, отколкото температурата на самата морска повърхност.

"Както нарастващите повърхностни, така и подводните температури, особено в горния 50-метров океански слой, играят важна роля за усилването на ураганите", казва Халам.

Точни прогнози

Ураганите отвъд Атлантическия океан също се засилват с подобна скорост като тези на Бермудските острови, отбелязва Халам.

"Ако температурите в океана продължат да се повишават, може да се наблюдава допълнително нарастване на интензивността на ураганите", казва ученият. "Това може да доведе до повече щети на брега там, където ураганите достигат сушата."

Изследователите смятат, че температурите на повърхността трябва да се използват, за да се помогне за по-точно прогнозиране на интензивността на ураганите в бъдеще, особено на места като Бермудските острови.

"Открихме, че когато използваме средната температура на горния океански слой от 50 м, това е по-близък предиктор за интензивността на ураганите, отколкото ако използваме само температурата на морската повърхност", каза Халам.

Изследователите също така са имали възможност да проверят прогнозите по горния океански слой по време на урагана Полет, който навлезе в сушата в Бермудските острови на 14 септември 2020 г., и смятат резултатите за обещаващи.

Изследването е публикувано в списание Environmental Research Letters.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини