От х:

Днес в x:

18 °C

Социалните мрежи в страните членки на ЕС скоро ще се регулират със закони

Мнозинството от евродепутатите подкрепят предложенията на Европейската комисия за акт за цифровите услуги и за акт за цифровия пазар, стана ясно по време на пленарната сесия в Брюксел.

Тези два законодателни текста ще наложат правила за поведение на цифровите платформи и мерки за премахване на вредно или незаконно съдържание онлайн, включително опити за дезинформация.

Евродепутатите призоваха за демократичен контрол над технологичните гиганти, за да се гарантира свободата на изразяване.

В дебат с държавния секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш от Португалското председателство на Съвета на ЕС и заместник-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова почти всички оратори разкритикуваха огромната сила на социалните медии и тяхното обезпокоително въздействие върху политиката и свободата на словото.

Налагане на правила на големите технологични гиганти

Мнозинство от евродепутатите подчертаха липсата на ясни правила и прозрачност в практиките на големите технологични гиганти.

Естонският евродепутат Марина Калюранд от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите заяви, че настоящите мерки срещу дезинформацията и езика на омразата в интернет “не са достатъчни, за да се противопоставят на атаката срещу нашата демокрация“. Тя посочи, че „след бунтовете на Капитолийския хълм във Вашингтон за всички нас е ясна крайната цена на това да позволим на дезинформацията и омразата да се разпространяват без пречки онлайн“.

Калюранд приветства предложенията за законодателство: „Това е нашата възможност да покажем пътя и се надявам, че ще го направим заедно със съюзниците си в САЩ и другаде“.

Германският евродепутат Александра Гезе от групата на Зелените е на мнение, че проблемите идват от големите компании, работещи с лични данни, и изходът не е те да вземат произволни решения за цензуриране на опасно съдържание.

„Добрата новина е, че лечението е лесно: нека забраним бизнес модела, основан на следене на потребителите, като започнем със забрана на целенасочените реклами“ - каза Александра Гезе.

Противодействие на тактиките, използвани от Русия и Китай

Румънският евродепутат Драгош Тудораке от Обнови Европа е на мнение, че не следва да има разлика между правилата онлайн и в реалния свят - „има само един свят, в който трябва да защитим правата на гражданите и нашите демокрации в еднаква степен онлайн и офлайн“.

Той прикани за по-тясно сътрудничество между демократичните държави и компаниите и подчерта, че е нужно сътрудничество със страни извън ЕС за противодействие на тактиките, използвани от Русия и Китай:

„Трябва да използваме целия си арсенал от дипломатически средства, за да защитим правата на гражданите си и нашия начин на живот онлайн“.

"Не може да има цензуриране на съдържание без съдебно решение"

Други изказали се евродепутати обаче споделиха безпокойство за правото на свобода на изразяване.

Белгийският евродепутат Херт Буржоа от групата на Европейските консерватори и реформисти каза, че система, основана на сигнали от потребители, може да доведе до цензура.

„Свободата на изразяване трябва да бъде нашата отправна точка“ и ограниченията трябва да бъдат изключение, настоя той.

Французойката Ан-Софи Пелетие от групата на крайната левица се застъпи за правото на свободно изразяване на мнение:

„В интернет свободата на група хора не трябва да бъде възпирана от решенията на шефовете на големите компании“

„Не може да има цензуриране на съдържание без съдебно решение... цензурата никога не е решението“, каза Ан-Софи Пелетие.

Какво следва?

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова изтъкна, че предложеният Акт за цифровите услуги цели да увеличи отчетността на платформите онлайн и да изясни правилата за премахване на незаконно съдържание, включително при използване на език на омразата и подбуждане към насилие:

„Трябва да внесем ред в дигиталното изразяване на демокрацията и да сложим край на цифровия Див Запад“.

Вера Йоурова обяви, че Еврокомисията ще предложи правила за политическите реклами онлайн.

От името на португалското председателство на Съвета Ана Паула Закариаш заяви: „Очакваме онлайн платформите да изпълняват функциите си, но демократичните институции, нашите закони и съдилища са тези, които трябва да определят правилата на играта, да кажат какво е незаконно и какво не е, какво трябва да се премахне и какво не трябва“.

През октомври 2020 г. в своите препоръки относно законодателния акт за цифровите услуги Европарламентът подчерта, че отговорността за прилагането на закона трябва да се носи от публичните органи и че в крайна сметка решенията следва да се вземат от независима съдебна власт, а не от частни търговски организации.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Хх
  хх
  0 0
  05:02, 14 фев 2021
  Да, нека е със съдебно решение.

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини