От х:

Днес в x:

14-метров леден вулкан се появи в Казахстан (видео)

В района на Алмати в Казахстан се появи леден "вулкан", който се превърна в истинска атракция. Подобни ледени структури не са необичайни за този регион, но тази година височината на "вулкана" чупи всички рекорди.

Леденият "вулкан" израства през зимата на мястото на подземен извор, от който извира артезианска вода. Многобройни снимки и видеоклипове показват как излитат от "кратера" струи вода.

Местните жители отбелязват, че миналата година "вулканът" е бил много малък, практически от него не е излизала вода, така че е приличал повече на айсберг. Тази година природата надминава себе си. Освен факта, че натрупването на лед е впечатляващо по своите размери (14 метра височина), до него се е образувала и пързалка, която децата обичат. Затова сега хората идват тук не само за красиви снимки, но и за забавление.

През лятото туристите също идват в този регион, за да се възхищават на местната природа. Регионът Кеген отдавна е известен със своята красота; има езера Колсай и известният каньон Чарън. Според местната медия Almaty TV, миналата година, въпреки пандемията, тук са дошли около 90 000 туристи.

Ледените вулкани

Подобен природен феномен също се е случил по същото време миналата година, през февруари 2020 г., при което метеоролог е забелязал близо до езерото Мичиган няколко ледени вулкана, съобщава LadBible.

Ърни Остуно (Ernie Ostuno) се натъкна на конусовидни ледени могили в Овал Бийч в Саугатук, Мичиган, когато забелязва, че вълните изтласкват водата нагоре през отвора, което изглежда като изригване.

"Беше достатъчно студено, за да се образува лед на брега на езерото Мичиган и водата бе разчупила повърхността на леда", разказва метеорологът Корт Шолтен (Cort Spholten) от Националната метеорологична служба. "Вълните ... бяха достатъчно силни, така че водата преминава, изблъсква вода нагоре и хвърля плаващия лед нагоре".

Той добавя, че освободената вода образува конус в продължение на няколко часа на ден, наподобяващ изпълнен с лава вулкан.

Daily UK News съобщава, че ледените вулкани в Казахстан обикновено се намират в дъги по бреговата линия, но в региона на Алмати се формира на върха на извор. Това е област, която обикновено е покрита със зеленина през лятото, но се сковава в лед през зимата.

Как се образуват ледените вулкани?

Тези видове вулкани обикновено се образуват на края на шелфовия ледник, при което високото движение на прибоя помага за неговото формиране. Но за да се образува леден вулкан в този район, трябва да бъдат изпълнени обаче всички условия.

Трябва да е достатъчно студено, височината на прибоя да е поне метър, а наоколо трябва да е покрито с лед. Изригването на ледения вулкан става от енергията под шелфовия ледник, която изтласква водата през дупките. Ето защо тези образувания имитират вулкан, който е на път да изригне.

Източник:
45-Feet Tall Ice Volcano Forms in Kazakhstan From Underground Spring, ScienceTimes

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини