От х:

Днес в x:

Свети Харалампий се опълчил на крадци, посегнали на църквата в Черногорово

    В село Черногорово хората вярват в чудеса и че са закриляни от патрона на църковния си храм -Свети Харалампий.

    Затова и всяка година на храмовия празник -10-ти февруари, в който се почита светеца, местните се събират в църквата. Тя е най-старата в община Димитровград и е сред най-старите християнски обители в хасковски регион.

    В храма, който църковното настоятелство и местната управа се стараят да поддържат в добър вид, архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев и отец Йордан отслужиха днес празнична литургия. Богомолците запалиха свещи за здраве и берекет. По традиция бяха осветени и буркани с мед.

    Според народната традиция, този ден се нарича Чуминден, Хараламповден, Харалан бей.

    Свети Харалампий се тачи като лечител на болести и избавител от злото. Той е покровител на пчеларите. Затова и осветеният в църквата мед се пази в глинено гърненце и се ползва от семейството като лек през цялата година.

    В Черногорово пчеларите вече не са много, по-възрастните поддържат кошерите и традициите да се отглеждат пчели тук. Седем души имат кошери в дворовете си и пчелини в местности извън селото. Медът, който даряват на този ден, след освещаването, се раздава на миряните.

    Имен ден днес празнуват днес Харалампи, Харалампия, Хараламби, Ламби, Ламбо, Валентин, Валентина, Вальо, Валя.

    А в храма днес за здраве храна на дошлите -риба и ориз дадоха семейство Елена и Стоян Христови.

    Да са живи и здрави, пожела за празника на съселяните си кметът на Черногорово Живко Янков.

    „Свети Харалампий е сред светците, чието житие и битие е свързано с прогонване на чумата по нашите земи и в този смисъл днешният празник е много актуален за времената, в които живеем. Затова се радвам, че църковният храм беше отворен за миряните и всеки, който имаше нужда да запали свещичка и да се помоли за здраве, имаше възможността да го направи“, каза кметът.

    Той припомни, че строежът на църквата в Черногорово започва през 1857 и завършва през 1863 година. Градежът е дело на Уста Коста от с. Устово.

    Според легендата, черногоровци избрали името на храма, защото всяка година, на деня, посветен на светеца, от гората излизал голям елен, който се пренасял в жертва.

    Храмът е изографисан през 1864 година от Алексий Иконописец.

    В един от ъглите й е бил изографисан стенопис на три синджири роби. За онова време това си е било своеобразен протест от страна на местните хора, добавя кметът.

    През годините църквата е била обект на не една и две кражби. Янков разказва, че още преди да стане кмет, крадци задигнали всички стари икони от иконостаса й, отмъкнали и свещниците. Само една икона не успели да свалят при вандалщината-тази на св. Харалампий. Тя така се заклещила за иконостаса, че крадците нямали време да се мъчат да я разковават.

    „Благодарение на Божията воля се е запазила“, вярва кметът.

    След като става управник на селото той помага за реставрацията на старата икона. За местата на откраднатите ликове на светците са поръчани нови. Сега икона на Свети Харалмпий е единствената запазена автентична от времето на построяването на църквата.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини