От х:

Днес в x:

24 °C

Свети Харалампий се опълчил на крадци, посегнали на църквата в Черногорово

  В село Черногорово хората вярват в чудеса и че са закриляни от патрона на църковния си храм -Свети Харалампий.

  Затова и всяка година на храмовия празник -10-ти февруари, в който се почита светеца, местните се събират в църквата. Тя е най-старата в община Димитровград и е сред най-старите християнски обители в хасковски регион.

  В храма, който църковното настоятелство и местната управа се стараят да поддържат в добър вид, архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев и отец Йордан отслужиха днес празнична литургия. Богомолците запалиха свещи за здраве и берекет. По традиция бяха осветени и буркани с мед.

  Според народната традиция, този ден се нарича Чуминден, Хараламповден, Харалан бей.

  Свети Харалампий се тачи като лечител на болести и избавител от злото. Той е покровител на пчеларите. Затова и осветеният в църквата мед се пази в глинено гърненце и се ползва от семейството като лек през цялата година.

  В Черногорово пчеларите вече не са много, по-възрастните поддържат кошерите и традициите да се отглеждат пчели тук. Седем души имат кошери в дворовете си и пчелини в местности извън селото. Медът, който даряват на този ден, след освещаването, се раздава на миряните.

  Имен ден днес празнуват днес Харалампи, Харалампия, Хараламби, Ламби, Ламбо, Валентин, Валентина, Вальо, Валя.

  А в храма днес за здраве храна на дошлите -риба и ориз дадоха семейство Елена и Стоян Христови.

  Да са живи и здрави, пожела за празника на съселяните си кметът на Черногорово Живко Янков.

  „Свети Харалампий е сред светците, чието житие и битие е свързано с прогонване на чумата по нашите земи и в този смисъл днешният празник е много актуален за времената, в които живеем. Затова се радвам, че църковният храм беше отворен за миряните и всеки, който имаше нужда да запали свещичка и да се помоли за здраве, имаше възможността да го направи“, каза кметът.

  Той припомни, че строежът на църквата в Черногорово започва през 1857 и завършва през 1863 година. Градежът е дело на Уста Коста от с. Устово.

  Според легендата, черногоровци избрали името на храма, защото всяка година, на деня, посветен на светеца, от гората излизал голям елен, който се пренасял в жертва.

  Храмът е изографисан през 1864 година от Алексий Иконописец.

  В един от ъглите й е бил изографисан стенопис на три синджири роби. За онова време това си е било своеобразен протест от страна на местните хора, добавя кметът.

  През годините църквата е била обект на не една и две кражби. Янков разказва, че още преди да стане кмет, крадци задигнали всички стари икони от иконостаса й, отмъкнали и свещниците. Само една икона не успели да свалят при вандалщината-тази на св. Харалампий. Тя така се заклещила за иконостаса, че крадците нямали време да се мъчат да я разковават.

  „Благодарение на Божията воля се е запазила“, вярва кметът.

  След като става управник на селото той помага за реставрацията на старата икона. За местата на откраднатите ликове на светците са поръчани нови. Сега икона на Свети Харалмпий е единствената запазена автентична от времето на построяването на църквата.

  Красимира Славова
   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  16 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
  16 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
  16 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
  16 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
  16 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
  16 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
  16 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
  16 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
  16 май 2021
  Последни новини