От х:

Днес в x:

11 °C

Свети Харалампий се опълчил на крадци, посегнали на църквата в Черногорово

  В село Черногорово хората вярват в чудеса и че са закриляни от патрона на църковния си храм -Свети Харалампий.

  Затова и всяка година на храмовия празник -10-ти февруари, в който се почита светеца, местните се събират в църквата. Тя е най-старата в община Димитровград и е сред най-старите християнски обители в хасковски регион.

  В храма, който църковното настоятелство и местната управа се стараят да поддържат в добър вид, архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев и отец Йордан отслужиха днес празнична литургия. Богомолците запалиха свещи за здраве и берекет. По традиция бяха осветени и буркани с мед.

  Според народната традиция, този ден се нарича Чуминден, Хараламповден, Харалан бей.

  Свети Харалампий се тачи като лечител на болести и избавител от злото. Той е покровител на пчеларите. Затова и осветеният в църквата мед се пази в глинено гърненце и се ползва от семейството като лек през цялата година.

  В Черногорово пчеларите вече не са много, по-възрастните поддържат кошерите и традициите да се отглеждат пчели тук. Седем души имат кошери в дворовете си и пчелини в местности извън селото. Медът, който даряват на този ден, след освещаването, се раздава на миряните.

  Имен ден днес празнуват днес Харалампи, Харалампия, Хараламби, Ламби, Ламбо, Валентин, Валентина, Вальо, Валя.

  А в храма днес за здраве храна на дошлите -риба и ориз дадоха семейство Елена и Стоян Христови.

  Да са живи и здрави, пожела за празника на съселяните си кметът на Черногорово Живко Янков.

  „Свети Харалампий е сред светците, чието житие и битие е свързано с прогонване на чумата по нашите земи и в този смисъл днешният празник е много актуален за времената, в които живеем. Затова се радвам, че църковният храм беше отворен за миряните и всеки, който имаше нужда да запали свещичка и да се помоли за здраве, имаше възможността да го направи“, каза кметът.

  Той припомни, че строежът на църквата в Черногорово започва през 1857 и завършва през 1863 година. Градежът е дело на Уста Коста от с. Устово.

  Според легендата, черногоровци избрали името на храма, защото всяка година, на деня, посветен на светеца, от гората излизал голям елен, който се пренасял в жертва.

  Храмът е изографисан през 1864 година от Алексий Иконописец.

  В един от ъглите й е бил изографисан стенопис на три синджири роби. За онова време това си е било своеобразен протест от страна на местните хора, добавя кметът.

  През годините църквата е била обект на не една и две кражби. Янков разказва, че още преди да стане кмет, крадци задигнали всички стари икони от иконостаса й, отмъкнали и свещниците. Само една икона не успели да свалят при вандалщината-тази на св. Харалампий. Тя така се заклещила за иконостаса, че крадците нямали време да се мъчат да я разковават.

  „Благодарение на Божията воля се е запазила“, вярва кметът.

  След като става управник на селото той помага за реставрацията на старата икона. За местата на откраднатите ликове на светците са поръчани нови. Сега икона на Свети Харалмпий е единствената запазена автентична от времето на построяването на църквата.

  Красимира Славова
   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021
  Последни новини