От х:

Днес в x:

Светен мед за здраве на Св. Харалампий в 155 -годишна църква

Изображение 1 от 2

    Хамът „Свети Харалампий“ в село Черногорово е един от най-старите в Хасковски регион и най-старият действащ в Димитровградска община. На храмовия празник днес десетки миряни дойдоха за да почетат паметта на светеца, но и за да отбележат подобаващо 155-та годишнина от построяването на обителта.

    Българската православна църква отбелязва Св. Харалампий днес, а не на 10-ти, когато е същинският ден на паметта му, тъй като през тази година той съвпада със Събота Месопустна- Задушница. За да не се бърка паметта на свещеномъченика с почитта към покойниците, тази година във всички епархии се отслужва празнична света литургия в петък.

    Според традицията на този празник, беше осветен медът от новата реколта, а бурканчетата подредени на кръст. С осветения мед възрастните мажат челата на децата, за да не боледуват. От него се запазва количество за лек през цялата година.

    За празника на храма Църковното настоятелство даде и курбан за здраве.

    Църквата в Черногорово е построена с усилията на цялото население на някогашното село Караорман. Изографисана е през 1864 г. от Алексий Иконописец. Според легендата за избора на името на храма, черногорци избрали патрона на църквата им да е именно Св. Харалампий, тъй като в деня на почитта към него всяка година от гората излизал елен, който се пренасял в жертва.

    Денят на Св. Харалампий се нарича още „Чумин ден”. Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги.

    На този ден не се работи, за да не се разсърди светецът и да освободи болестта.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини