От х:

Днес в x:

ЦИК ще определи служебно разпределението на местата в РИК-Хасково

    Централната избирателна комисия ще определи служебно местата за председател, заместник-председател и секретар в Районната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори в 29-ти Многомандатен район -Хасково. 
    Служебното разпределение ще се случи след като днес по време на консултациите при областния управител на Хасково -д-р Здравкова представителите на партиите не се разбраха за разпределението на позициите.
     
    Преговорите се проведоха в зала „Марица“ на Областната администрация и при мерки за сигурност и отстояние,  тяхната прозрачност беше осигурена и с присъствие на медиите.
     
    За разпределението на състава на Районната избирателна комисия, която ще проведе в Област Хасково на 4 април 2021 г. избори за народни представители, се явиха от всички парламентарно представени партии и коалиции.
    Това са: Партия ГЕРБ с 95 народни представители; Коалиция „БСП за България“ със 70 народни представители; Партия „ДПС” с 25 народни представители; Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ и ВМРО” с 21 народни представители; Партия „Воля“ с 12 народни представители.
     
    В съставите на РИК в страната право да участва има и Коалиция „Демократична България – Обединение“, която не е  парламентарно представена, но има избрани членове на Европейския парламент.
    Съставът на РИК-Хасково ще бъде от 15 членове. В нея ГЕРБ имат право на шестима представители, от „БСП за България“ на четирима,  ДПС-на двама, останалите имат право на по един представител.
     
    Традиционно на консултациите от ГЕРБ поискаха председателското място. Представителят на партията в преговорите Таня Захариева обяви, че предложението е то да бъде заето от Веселина Тенчева. Тя е с опит в изборното законодателство, многократно е била член, както и председател на РИК и ОИК.
     
    В качеството си на преговарящ от страна на БСП Михаил Лисков обяви, че настояват за секретарското място, като за него предлагат Таня Пальова, която също е с богат опит в провеждането на избори. 
    Секретарското място е традиционно желаното и от ДПС. Представителят на Движението Мехмед Атаман не отстъпи на искането на БСП и за него предложи Лейла Елмаз, която и друг път е заемала длъжността в състава на РИК.
     
    Златко Костов от „Воля“  поиска заместник-председателското място в Комисията.
     
    По-заплетена се оказа ситуацията в Коалиция „Обединени патриоти“ заради казуса с "Атака".
    Представителят на ВМРО-БНД Недялка Иванова подкрепи предложението за член на РИК на НФСБ, по коалиционното споразумение в „Обединени патриоти“.
    От „Атака“, която беше изключена от тази коалиция, но Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, също имаше представител-Ангел Божинов, който направи свое предложение за член на РИК- Иван Грозев.
    Областният управител обаче напомни, че цялата коалиция има право само на един общ представител в РИК. 
     
    Централната избирателна комисия назначава РИК за всеки район до 50 дни преди изборния ден, тоест това трябва да стане до 12 февруари.  
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Няма ЦИК , няма Чепик
      .....
      Всичко що е против Гроб и техните Аятоласи от ДуПиСе ще се търка
      ......
    • 2
      Ту
      Тулуп
      0 -1
      23:42, 4 фев 2021
      Вълна след вълна обливаха генералското му тяло отвътре.
      Редуващите се тласъци на, баце бяха последвани от неистовите стонове на плешивия генирал.
      В сумрака се открояваше потното тяло на главния инспектор, а под морното му тяло, настръхнали и щръкнали прозираха мустаците на Кантарджията.
    Последни новини