От х:

Днес в x:

19 °C

Масовото убийство на плъхове от 1902-ра: Провалът на идеята и зловещите паралели с COVID-19

В момента правителствата по цял свят имат един основен проблем – да накарат хората, които се заразят с COVID-19 или имат контакт с болен, да се самоизолират за определен период от дни.

Във Великобритания се подмята едно потенциално решение – правителството да плаща по 500 британски лири на всеки, който има положителен тест. Целта е ясна – да се подкрепят хората, които не биха могли да си позволят да отсъстват от работа. Разбира се, тази иначе благородна идея може да се провали за отрицателно време и да стимулира хората да се заразяват умишлено с този смъртоносен вирус.

В Twitter дори вече е пълно с (доста харесвани) постове от типа на „заразете се и ние ще ви почерпим с PlayStation 5 и ваканция“.

Въпреки че по-голямата част от хората не биха постъпили по този начин, това ни предоставя възможност да се върнем назад във времето и да разгледаме една подобна идея, която се проваля с гръм и трясък. А именно – масовото убийство на плъхове от 1902-ра.

В началото на 20-и век плъховете са били огромен проблем в Ханой, Виетнам. По-конкретно – те са били сериозен проблем от дълго време. Сега обаче и колониалните французи ги разпознали като такъв, след като Александър Йерсин открива бацила, причиняващ бубонната чума, както и ролята, която плъховете и бълхите имат за разпространението ѝ.

Малко по малко плъховете започнали периодично да използват тоалетните тръби на колонистите (недостъпни за местното население), за да влизат в просторните им имения. Изведнъж гризачите, които принципно се срещали основно сред по-бедните райони на Ханой, се превърнали заплаха за елитното общество. Французите не искали да прихванат чумата. Затова те започнали да наемат местни хора и да ги изпращат в усойните и влажни канализации, за да убиват потенциалните носители на заразата. В първата седмица на този „проект“ били избити 7985 плъха. Впоследствие обаче техниките очевидно се подобрили и рекордът за най-много убити гризачи за един ден е 20 114.

Малко по малко станало ясно, че това не влияе по никакъв начин на популацията от плъхове. Ето защо колониалната администрация решава да промени тактиката – т.е. да спре да плаща на професионалисти и да прибегне до услугите на аматьори (досущ като щата Калифорния, който през 1918-а наема деца, за да убиват катерици). Властите обявяват, че ще дават по 1 цент на всеки, който им донесе опашка от плъх (тъй като преценяват, че ще им е твърде трудно да се справят с всички животински трупове). На пръв поглед схемата работела – администрацията била буквално зарината от опашки на плъхове. Изглежда обществото избивало масово плъховете. Скоро обаче станало ясно, че животните са си живи и здрави – те просто са останали без опашки. Очевидно по-предприемчивите хора отрязвали опашките на плъховете и ги пускали да се размножават на воля и съответно – да създават повече плъхове с опашки.

В края на краищата – вместо да насърчат убиването на плъхове, властите стимулират осакатяването им. Още по-лошо – хората започват да развъждат гризачи, за да изкарват пари. Популацията от плъхове достига невиждани размери и години по-късно в града се появяват първите случаи на бубонната чума, а през 1906-а избухва и голяма епидемия.

И така, да се върнем на ситуацията с COVID-19. Какво бихме могли да научим от масовото убиване на плъхове от миналото? Когато се борим с дадено заболяване, трябва да се постигнат специфични цели (в момента те са да си стоим у дома, а през 1902-ра – да се избият стотици хиляди плъхове). Много важно е обаче как точно ще се реализират те. Ако стимулираш хората по погрешния начин, може да установиш, че всъщност караш някои да постъпват по съвсем друг (и доста лош) начин.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини