От х:

Днес в x:

Държавата ще помогне финансово изграждането на нов водопровод в село Брестовица

Изображение 1 от 2

    Жителите на село Брестовица за пореден път изразиха недоволството си от дългогодишния проблем, свързан с наличието на мангал в питейната вода и настояха за бързи мерки и спешни действия от страна на община Родопи, ВиК и всички държавни институции.

    Пред събралите се над 300 души на площада областният управител Дани Каназирева каза, че първо трябва да се разбере причината за системното замърсяване с манган на питейната вода. Отговор на най-важния въпрос ще даде експертизата, която се очаква да бъде готова в края на месеца.

    „След това може да се мисли за алтернативни водоизточници и нов водопровод. Разговарях днес със заместник-министър Николай Нанков и имам уверението, че държавата ще помогне със средства за изграждането на нов водопровод", допълни областният управител.

    Каназирева припомни, че експертизата се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Минногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал.

    „Познавам проблема. Имате моята подкрепа за решаването му. Целта на възложената експертиза е да се установят не само причините за наличието на манган в питейните водоизточници, но и да се даде решение както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", коментира областният управител Дани Каназирева.

    Според нея второто решение, което е в дългосрочен план, ще обхване елиминиране на причините за замърсяването, предприемане на оздравителни мероприятия, за да не се стигне и до наличието на манган в дублиращите кладенци и в съседни водоизточници за другите населени места.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини