От х:

Днес в x:

8 °C

Четирима министри дават обяснения в парламента заради водния ад в страната

Язовирите са пълни, за този сезон това е учудващо. Те бяха пълни и преди дъждовете. Това заяви пред депутатите министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

Припомняме, че обилни дъждове доведоха до наводнения, преливане на язовири и реки, свлачища и много щети. 

Язовирите действат като буфер - събират водата, която се събира, но не могат да поемат 160 пъти повече, каза още той. 

"Река Дунав е под праговете за внимание", разкри екоминистърът. 

"В река Струма имаше 20 кубика, в река Конска 89 литра на квадратен метър", допълни Димитров. 

Всички води, които трябваше да се излеят в Марица, бяха задържани в язовирите, за да не наводним Пловдив, коментира екоминистърът. 

Днес парламентът изслуша и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Пръв пред депутатите обяснения даде вътрешният министър Христо Терзийски. Той докладва, че всички отговорни институции са в добра координация.

"Благодарение на бързата реакция на органите на изпълнителната власт не се стигна до тежки инциденти. Няма язовири, които да застрашат живота или имуществото на хората", увери той.

Гл. ком. Николов докладва за обстановката в страната

Министърът докладва, че местните власти също са реагирали бързо, за да подпомогнат хората. Той даде пример с многолюдното семейство, което остана без дом след свлачище. Пострадалите членове са били веднага прегледани и им е оказано нужното лечение. Семейството ще получи и общинско жилище.

Непрестанно се следи метеорологичната обстановка. Има организация от полицейски патрули, които ограничат движението в местата, където има опасност от нови свлачища.

"Към 6 ч. на 14.01. обстановката се нормализира. На територията на страната няма язовири, които преливат", каза още Терзийски.

От думите му стана ясно, че остава частичното бездствено положение в Равадиново, Драгоман, Своге и Костинброд, Стумяни и др. Отменено е частичното бедствено положение в Доспат.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разясни пред депутатите водата в кой язовир в колко часа е започнала да бъде изпускана.

Валежите в България вече значително намаляха, но последствията от тях продължават да застрашават хората и имуществото им, предизвиквайки свлачища, наводнения и блокиране на пътища. Няколко населени места дори останаха без ток.

Тя отбеляза и къде са констатирани аварии. Три от тях вече са отстранени, поясни Петкова. 

Към настоящия момент електроенергийната система на България работи нормално, информира министърът. Към 13 януари 40 населени места бяха без ток, понастоящем те са 26, във високопланински територии. „Реагира се напълно адекватно“, завърши Теменужка Петкова.  

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини