От х:

Днес в x:

Премиер и главен прокурор пак се скриха от евродепутатите

Министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев за втори път пропуснаха да се явят на изслушване пред Европейския парламент. В петък се преведе заседанието на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права, която бе посветена на реформите и борбата с корупцията в България.

Елена Йончева е единственият български евродепутат, който е член на групата, чиито заседания не са публични. Тя съобщи, че премиерът изрично е бил поканен на заседанието за ситуацията в България, но не е присъствал.

Вместо изслушване в Брюксел, Борисов предпочете обиколка в Югозападна България, където посети предприятие, болница, стадион и училище и разгледа как са извършени ремонти, финансирани с бюджетни пари.

"Дълбоко разочароващо е, че премиерът не намери време да участва в заседанието днес, както не намери време и през август 2020 г.. Явно в програмата на Бойко Борисов няма място за тема като върховенството на закона или тези дебати са му скучни, или твърде сложни", коментира Йончева.

На петъчното заседание на мониторинговата група правителството е било представено от хора на сравнително ниско ниво. Дошли са зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместниците на главния прокурор Красимира Филипова и Даниела Машева, както и председателят на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева. На поканата са се отзовали представители на Венецианската комисия и на Европейската комисия.

Евродепутатите имат възможност да задават писмени въпроси до националните власти, ако не са доволни от получената информация. През есента на миналата година те пак поканиха премиера и главния прокурор, които отново не се явиха.

Венецианската комисия намира за странни идеите на ГЕРБ

Очаквано пред евродепутатите е имало и дискусия за внесените през декември от ГЕРБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които въвеждат фигурата на специален прокурор, който да има право да разследва главния прокурор. Промените бяха експресно приети на първо четене без обществен дебат.

Специалният прокурор ще бъде избиран с обикновено мнозинство от Висшия съдебен съвет (ВСС) по предложение на Прокурорската колегия на ВСС, където влиянието на главния прокурор е незаобиколимо. От законопроекта става ясно, че главният прокурор реално ще може да си избира кой прокурор да го разследва.

Венецианската комисия е останала изненадана от това решение на българския парламент. Представител на комисията е участвал в дискусията пред евродепутатите. Според източник на БНР той е заявил, че подобен прокурор не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като "странно".

Христо Иванов: Знакови разследвания са имитация

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изпрати писмо до мониторинговата група преди днешното заседание. Той информира евродепутатите за прекратената прокурорската проверка за аудиозаписа на мъжа с глас като на Борисов.

Иванов коментира, че са тези проверки "българската прокуратура само имитира задълбочено и детайлно разглеждане на делото". По думите му прокуратура дори не е отговорила на въпроса дали Бойко Борисов говори от аудиозаписите, нито е установила произхода на златните кюлчета в премиерското шакфче, нито е идентифицирала и разпитала жената, която е направила снимките.

"Липсата на задълбочено разследване по тези случаи, въпреки големия обществен натиск, е още едно отражение и пример за липсата на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор", пише Христо Иванов, който напомня, че премиерът е показвал, че знае коя жена е снимала в дома му.

През октомври Европейският парламент прие безпрецедентна резолюция, с която обяви, че има влошаване на положението с правовата държава и корупцията в България. Документът бе подготвен именно след дебат в Групата за демокрацията и върховенството на закона към комисията ЛИБЕ.

ЕП прие с "дълбоко съжаление", че в България има влошаване на "демокрацията и основните (човешки) права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите, и изразява своята солидарност с хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация".

Европейският парламент изрази притеснение заради липсата на присъди по високите етажи на властта, която бе констатирана преди това и от Европейската комисия.

С резолюцията евродепутатите осъдиха полицейското насилие над протестиращи и журналисти. Действията на служителите на МВР са определени като "насилствени и непропорционални" и най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и "незаконните и прекомерни одити" на фирми, изразили своята подкрепа за протестите.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ва
    Ванчо
    11 -2
    18:18, 9 яну 2021
    До кога ще ни управлява този прост човек.
    • Ko
      koko
      11 -1
      18:26, 9 яну 2021
      До края на март
Последни новини