От х:

Днес в x:

Борис Джонсън увери ЕС: "Ще бъдем ваш приятел, съюзник и първи пазар за вас"

Обединеното кралство ще остане "приятел", "съюзник" и "първи пазар" за Европейския съюз въпреки Брекзита. Това заяви днес британският премиер Борис Джонсън, след като с Брюксел бе сключено търговско споразумение, "добро за цяла Европа", предаде Франс прес.

"Казвам го направо на нашите приятели и партньори от ЕС: според мен това споразумение означава нова стабилност и нова увереност в онова, което бе връзка, понякога трудна и изпълнена с горчивина", каза Джонсън на пресконференция.

"Ще бъдем ваш приятел, ваш съюзник, ваша опора и да не забравяме - първи пазар за вас, защото при все че сме напуснали ЕС, тази страна остава свързана с Европа в културен, емоционален, исторически, стратегически и геополитически план", добави той.

Бившите британски премиери Тереза Мей и Дейвид Камерън, изиграли определена роля в Брекзита, приветстваха днес "наистина добре дошлото" търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС.

"Търговското споразумение наистина е добре дошло" като "необходим етап, за да изградим нови отношения с ЕС като приятели, съседи и партньори", заяви в Туитър Камерън, свикал референдума за Брекзит през 2016 г.

Тереза Мей - неговата приемничка, която излезе в оставка, защото прокара в парламента договорено от нея споразумение с европейците за излизане от общността, изтъкна от своя страна, че новото споразумение носи "доверие на предприятията" и спомага "да се поддържа потокът на взаимните обмени".

Премиерът на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви днес след сключване на споразумението, че е време британската провинция да стане "независима европейска нация".

"Брекзитът идва против волята на шотландския народ", заявил с 62 процента от гласовете, че не желае да излиза от ЕС, отбеляза Стърджън в Туитър. И подчерта, че "никакво споразумение никога не ще може да компенсира онова, което Брекзитът ни отнема".
"Време е да начертаем собственото си бъдеще като независима европейска нация", посочи тя, при все че Лондон отказва на Шотландия да проведе нов референдум за независимост.

Ирландският премиер Михол Мартин приветства търговското споразумение между Великобритания и ЕС за периода след Брекзита. Преди това външният му министър изрази задоволство, че така се избягва връщането на физическата граница на остров Ирландия.

"Споразумение за Брекзита наистина е добре дошло след четири дълги години преговори", заяви Мартин. Документът ще позволи да се фокусираме върху развитието "на една добра връзка през идните години", посочи той. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георги
    1 0
    22:57, 24 дек 2020
    И какво спечелеха като една година се дърпаха като магаре на мост?

Още новини

Последни новини