От х:

Днес в x:

ЕК обяви, че е постигнато търговско споразумение с Великобритания

Европейската комисия обяви днес успешното приключване на преговорите за сключване на търговско споразумение с Великобритания.

Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години. Риболовът предизвикваше спорове до последните часове преди обявяването на успеха на сделката.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговорящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.

Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

Споразумението предвижда от следващата година двустранната търговия да не бъде ограничавана от квоти и обмитяване, сочи обобщение, разпространено от ЕК. Предвижда се британските и европейските производители да работят при сходни правила.

ЕС и Лондон запазват сътрудничеството си в противодействието на престъпността, включително на тероризма. Предвижда се сътрудничеството по сигурността да бъде прекратявано при установяване на злоупотреби с човешките права. Установяват се права за уреждане на спорове в обхвата на споразумението, като по думите на Фон дар Лайен ЕК ще използва процедури, сходни на наказателните дела срещу европейските страни.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви днес, че заради постигането на споразумение след крайните срокове, евродепутатите няма да се произнесат до края на годината. ЕК предвижда споразумението да бъде приложено с предварително действие до края на февруари 2021 г. и да влезе в сила със задна дата от 1 януари догодина, след като бъде одобрено от ЕП. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини